RNA-rokote tulossa ehkä myös malariaan

Koronarokotteiden yhteydessä on puhuttu uudesta tavasta tehdä rokotteita, jossa lihassolut saadaan tuottamaan pintaproteiinia, jonka elimistö tunnistaa ja osaa puolustautua sitä vastaan. Näitä mRNA-rokotteita on kehitetty 1990-luvulta lähtien, mutta ne ovat tulleet nyt isosti julkisuuteen.

Nyt samaa teknologiaa käyttäen on patentoitu lupaava rokote malariaa vastaan, kertoo The Academic Times. Yksi rokote malariaan on ollut ennestään, mutta sen estosuoja on 30 prosentin luokkaa, joten tehokkaampi RNA-rokote olisi todella tervetullut. Suurin osa ehkäisee malariaa erilaisin pillerein.

Malariakuolemat ovat onneksi vähentyneet, mutta viime vuonnakin siihen kuoli yli 400 000 ihmistä, valtaosa heistä Afrikassa. Yli puolet kuolleista on alle viisivuotiaita lapsia, mutta tiedän myös terveitä aikuisia, jotka ovat kuolleet malariaan. Pari kolme kertaa olen itsekin malarian kourissa kärsinyt, ja onneksi selvinnyt. Edelleen ostan Afrikan-reissuilta mukaan testejä, mutta edellisestä tartunnasta on onneksi jo yli vuosikymmen.

Nyt siis Yalen yliopiston tutkija Richard Bucala ja Novartis Pharmaceuticalsin Andrew Geall jatkavat keksintönsä tutkimuksia, ja patentissa mukana oleva lääkejätti GlaxoSmithKline odottelee, milloin lääkettä voisi alkaa myydä. Ihmiskokeisiin asti ei ole vielä edetty.

Vaikka RNA-rokotteet nousivat koronan tähden julkkiksiksi, ei voi sanoa että sen tähden nyt saadaan malariarokote. Yale kertoi lupaavasta RNA-rokotteesta malariaan jo vuonna 2018. Mutta toivoa sopii, että nyt kun rokoteteollisuus on kaikkien huulilla, myös tämä rokote saa huomiota. Myös tämä on rokote, jonka otan heti kun mahdollista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *