Shell maksaa 95 miljoonaa euroa nigerialaisille vuoden 1970 öljytuhoista

Öljy-yhtiö Shell on luvannut maksaa Nigeriassa 95 miljoonan euron korvaukset öljyvuodoista, jotka tapahtuivat vuonna 1970, kertoo brittilehti The Guardian.

Lehden haastattelema paikallisia asukkaita edustava asianajaja Lucius Nwosa kommentoi, että Shellin lakimiehiltä loppuivat kikat kesken, ja he päättivät luovuttaa.

”Paikallisten ihmisten sinnikäs oikeudentavoittelu palkittiin.”

Shell kuitenkin edelleen sanoi, että se katsoo vuotojen johtuneen alueella käydystä sisällissodasta eikä sen omasta huolimattomuudesta.

Tapaus oli oikeudessa vuodesta 1991.

* * *

Nigerialainen ympäristöaktivisti ja kirjailija Nnimmo Bassey kommentoi tapausta tuoreeltaan Popular News 9ja -lehdelle.

”Shell on ollut mestari väistelemään vastuuta erittäin saastuttavista toimistaan Ogonimaalla ja muualla Nigerin suistossa.”

Basseyn mukaan yhtiö on viivästyttänyt oikeusjuttuja jopa niin kauan, että toinen osapuoli on kuollut vanhuuteen.

”Shell saattaa olla heräämässä syyllisyytensä todellisuuteen”, Bassey kommentoi Twitterissä.

* * *

Nigerialaiset kansalaisjärjestöt, aktivistit ja muut alueiden asukkaat ovat pitkään vaatineet Shelliä tilille ympäristötuhoista, eikä tämä ole ensimmäinen voitto. Tämän vuoden tammikuussa hollantilainen oikeusistuin määräsi Shellin maksamaan korvauksia vuosien 2004–2005 vuodoista, ja vuonna 2015 Shell teki sopimuksen, jossa se maksoi korvauksia vuoden 2008 tuhoista.

Tunnetuin tapauksista on varmaankin aktivisti Ken Saro-Wiwan kuolema. Sotilasjuntta hirtti hänet ja kahdeksan muuta Shelliä vastustanutta aktivistia vuonna 1995. Jälkeläiset haastoivat Shellin oikeuteen, ja yhtiö maksoi lopulta 15,5 miljoonaa dollaria korvauksia ennen oikeudenkäyntiä.

* * *

Nigeria on kuuluisin esimerkki niin sanotusta resurssikirouksesta: kun luonnonvarat tuovat köyhään maahan suuria tuloja, kääntyvät johtajien katseet ja huomio sinne, mistä rahakin tulee, eli yleensä ulkomaisiin yhtiöihin, jotka resursseja hyödyntävät. Kansa ja ympäristö saattavat unohtua.

Meillä sana ”veronmaksaja” on arkikielessä synonyymi kansalaiselle. Mutta Nigeriassa tavallinen tallaaja ei kauheasti veroja maksa, joten poliitikkokaan ei koe kovin suurta vastuuta kansaa kohtaan. Rahat kun tulevat öljystä.

Onneksi sentään oikeusjärjestelmä tuntuu ainakin tässä toimivan, ja sinnikäs kansa voi kymmenienkin vuosien päästä saada oikeutta.

Kuva: Friends of the Earth International. Kuvassa öljytuhoja Ogonimaalla vuonna 2015.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *