Tansanialaisen ”karjapaimenen” satumainen jalokivionni ehkä sittenkin satua

Helsingin Sanomat kirjoitti elokuun alussa tansanialaisesta Saniniu Laizerista, jota on jutun ja Hesarin lähteenä käyttämän BBC:n mukaan potkaissut kerrassaan satumainen onni. Karjapaimen on löytänyt lyhyen ajan sisään jo kolme huippuharvinaista tansaniitti-murikkaa, ja hänestä on tullut melkeinpä yön yli miljonääri.

Hän on ilmoittanut rakentavansa koulun ja terveyskeskuksen, ja jatkavansa elämäänsä paimentolaisena. Laizer kehuu BBC:llä vuolaasti Tansanian hallitusta luotettavaksi yhteistyökumppaniksi – valtio osti häneltä kivet ja aikoo laittaa ne näytille esimerkkinä siitä, kuinka rikas maa Tansania on. Muutama miljoona euroa onkin ihan ymmärrettävä syy kehua maksajaa.

Jos joku tarina on ”satumainen”, herää helposti ajatus, että kuinkahan paljon tarinassa on satua. Tansaniassa virallinen totuus ei ole usein tarkkaan ottaen totta.

* * *

The Guardian onkin jo ehtinyt penkoa asiaa, ja on käynyt paikan päällä jututtamassa kaivoksen väkeä. Kävi ilmi, että mediassa maalattu kuva pienimuotoista kaivostoimintaa harrastavasta köyhästä mutta todella onnekkaasta karjapaimenesta ei ole ihan niin.

Laizer omistaa kaivoksen, jossa on töissä 200 ihmistä. Hän on rahoittanut kaivostoimintaansa muulla liiketoiminnalla, muun muassa karjankasvatuksella. Ei hän ollut edes itse paikalla, kun löydöt tehtiin.

Uutisoinnista saattaisi saada sen kuvan, että karjapaimen käy vähän muiden hommien ohella kaivamassa maata.

”Hänellä on logistiikan asiantuntijoita, insinöörejä ja geologeja, jotka auttavat kaivostoiminnan suunnittelussa. Ei hän itse mene kuiluun kaivamaan, vaan hänellä on iso joukko kokeneita mainareita siihen”, kaivoksen työnjohtaja Kiria Laizer kuvaa The Guardianille. Tansanialaisella keskustelupalsta Jamii Forumsilla joku lisää, että miehen yhteistyökumppaneina on jo pitkään ollut kiinalaisia, ja oikeampaa olisi puhua keskisuuresta kaivostoiminnasta.

* * *

Toki tästä huolimatta voi olla iloinen Laizerin onnenpotkusta – ja Jamii Forumsilla valtaosa onkin.

Tapaus kuvaa kuitenkin sitä, kuinka vajaata ja epäluotettavaa tieto monista maista voi olla, Tansania mukaan lukien. On Tansanian intressissä spinnata inspiroivaa ryysyistä rikkauksiin -tarinaa köyhästä karjapaimenesta, ja joskus maailman suurin uutistalokin saattaa mennä naruun.

Pääkuva: Wikimedia Commons

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liity Kehitylehden uutiskirjeen tilaajaksi ja saat uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje