The Africa Report: Vuoden 2021 Afrikka on vaaleja, lymyilevää velkakriisiä, viihteen kukoistusta ja epävakautta

Tänä vuonna tapahtuu paljon muutakin kuin pandemiaa, vaikka niitä uutisia onkin välillä vaikeaa löytää. The Africa Report on koonnut uusimpaan numeroon muutamia ennustuksia siitä, mitä Afrikan mantereella tänä vuonna tapahtuu.

Yksi kasvava ala on viihdeteollisuus. Nyt jo nigerialaiset muusikot tekevät miljoonia Yhdysvalloissa ja Netflix on suorastaan rakastunut Nigeriaan, lehti kirjoittaa. Viihdeteollisuus on Afrikan maissa huonosti ja sekavasti rahoitettu, mutta pientä apua on nähtävissä: muutamia rahoittajia ja lainanantajia on jo ilmestynyt alalle.

Etenkin nigerialaisia kulttuurituotteita nähdään tänä vuonna lisää. Siellä tehtiin viime vuonna muuten maan ensimmäinen kokopitkä animaatio. Trailerin perusteella pitää toivoa, että sen voi jotenkin nähdä Suomessakin.

* * *

Kun mantereella on 54 valtiota, niin käytännössä joka vuosi on vaalit jossain. Tänä vuonna vaalit pidetään Beninissä, Djiboutissa, Gambiassa, Kap Verdellä, Kongossa, Sambiassa, Somaliassa, Tšadissa ja mahdollisesti Etiopiassa. Ugandassa vaalit ehdittiin jo tammikuussa pitää.

Beninissä ja Kongossa vielä jännitetään aikooko istuva presidentti hakea jatkokautta. Muissa maissa tiedetään jo: Istuva mies haluaa jatkaa istumista. Korona on kuitenkin kurittanut taloutta kaikkialla, mikä ei yleensä tee hyvää istuville vallanpitäjille.

* * *

Velkaantuminen on kasvanut monissa Afrikan maissa jo jonkin aikaa. Sambia ajautui jo maksuvaikeuksiin, sillä on velkaa 120 prosenttia kansantulosta. Angolalla on saman verran, ja Brazzavillen Kongollakin yli sata prosenttia.

Kansainvälinen valuuttarahasto on sanonut, että Afrikan maiden olisi hyvä pitää velkataakka 60 prosentissa kansantuotteesta. Samaa viitearvoa käytetään EU:ssa. Tänä vuonna keskimääräinen velka Saharan eteläpuolella noussee yli 67 prosentin.

Suomessa vastaava luku on vajaat 60 prosenttia, Etelä-Euroopasta löytyy yli sadan prosentin lukuja, eli luonnollisesti velkaantuminen ei ole vain Afrikan ilmiö.

* * *

Sahelin alueella Länsi-Afrikassa jatkuu pitkään kestänyt kriisi, jossa valtiot taittavat peistä terroristien kanssa. Taustalla väijyy myös ilmastonmuutos ja Tšadjärven kuivuminen. Yksi paikka hakea ratkaisua on marraskuussa Skotlannissa järjestettävä ilmastonmuutokset osapuolikokous.

Afrikan maat tulevat lehden mukaan hakemaan siellä tukea maanviljelijöiden elinkeinoihin, infraan ja järjestyksenpitoon.

Itse seuraan huolestuneena myös Afrikan itärannikolla Mosambikissa syvenevää kriisiä. Siellä turhautuneet nuoret miehet ovat katselleet vierestä, kun kaasuyhtiöt ajelevat isoilla autoilla, ja rahaa liikkuu ihan näppien tuntumassa. Se on pirullisen hyvää maaperää kapinaliikkeille.

Kuva: Mostphotos.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *