The Independent: Britannia “unohti” ihmisoikeudet ja oikeusvaltion hakiessaan kauppasopimusta Persianlahden maiden kanssa

Vielä lokakuussa julkaistussa tavoitelistan luonnoksessa Britannia piti ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta tärkeinä, kun se neuvottelee kauppasopimusta kuuden Persianlahden maan kanssa.

Maaryhmään kuuluvat Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Kaikki nämä ovat rikkaita öljymaita, ja brittilehti The Independentin mukaan Britannia haluaa lisätä kauppaa niiden kanssa paikatakseen Brexitin tuomaa aukkoa Eurooppa-kaupassa.

Halu on niin voimakas, että ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate saivat jäädä tavoitelistalta pois, lehti tulkitsee.

Britannian ulkomaankauppaministeriöstä väite kiistettiin hullunkurisella perusteella. Sen mukaan ei ole oikein sanoa, että nämä periaatteet jätettiin pois, koska ei niitä välttämättä koskaan oikeasti tavoiteltukaan, niitä vain harkittiin kun tavoitteista järjestettiin kuulemiskierros.

Siis: Ei oikeastaan tiputettu pois, koska ei vakavissaan edes harkittu.

Julmia maita ihmisoikeuksien näkökulmasta

Lähi-itä on surullisenkuuluisa piittaamattomuudestaan ihmisoikeuksia kohtaan.

Amnesty Internationalin mukaan Bahrain kiduttaa ihmisiä ja kohtelee siirtotyöläisiä kaltoin, Oman vainoaa toisinajattelijoita, samoin kuin Kuwait, joka myös sorsii bidun-vähemmistökansaa. Arabiemiraatit pidättelee ihmisiä vailla kunnon syytä ja kohtelee heitä julmasti, Qatar puolestaan kohtelee siirtotyöläisiä julmasti, ja se kiihdytti sananvapauden rajoittamista erityisesti ennen jalkapallon MM-kisoja.

Saudi-Arabia on jotenkin omassa liigassaan. Se tekee kaikkea edellä mainittua ja lisäksi sortaa naisia ja teloittaa kansalaisiaan lähestulkoon arkisesti. Moni muistaa myös erittäin härskin journalisti Jamal Khashoggin paloittelumurhan Saudi-Arabian suurlähetystössä vuonna 2018. Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman hyväksyi murhan. Hän poseeraa tämän jutun pääkuvassa Britannian pääministeri Boris Johnsonin kanssa.

Britannian työväenpuolueen ulkomaankaupan ”varjoministeri” Emily Thornberry sanoi The Independentille, että Britannian hallitukselle ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate ovat mahdollisia lisäpalikoita, jotka voi jättää sivuun jos siltä tuntuu. Eivät siis periaatteita ja arvoja, jotka olisivat valtiolle ensiarvoisia.

”Se on väärin, se on moraalitonta, ja se tekee kuvaamatonta tuhoa maineellemme ympäri maailman”, Thornberry sanoi.

Britannia: Laitetaan ensin kauppa kuntoon, puhutaan sitten

Virallisessa tiedonannossaan Britannian hallitus kehuu kauppaa Persianlahden maiden kanssa.

Viime vuonna kaupan arvo oli 33,1 miljardia puntaa (38,3 miljardia euroa), ja kaupaksi kävivät esimerkiksi Britannian ”fantastinen ruoka ja juoma” ja ”erinomaiset finanssipalvelut”.

Lähi-itään tuodaan paljon ruokaa, ja markkinoilla on nyt vajausta, koska Ukrainasta ja Venäjältä toimitukset ovat sodan tähden vaikeutuneet.

Ulkomaankauppaministeri Anne-Marie Trevelyan kehuu tiedotteessa myös, kuinka näiden öljymaiden kanssa voidaan luoda työpaikkoja, kasvattaa taloutta ja rakentaa vihreää teollisuutta.

Hetkinen. Vihreää taloutta öljyjättien kanssa? Vihreää teollisuutta kasvavalla kaupalla, joka pohjaa lopulta öljyn poraamiseen?

Ei kuulosta järin uskottavalta.

Britannian hallitus julkisti myös pitkän kommenttipaperin siitä, miten se on valinnut painopistealueet ja tavoitteet.

Siinä ihmisoikeuksista todetaan, että niitä kyllä kommenttikierroksella moni painotti, ja osa sanoi ettei Britannian tulisi tehdä tällaisia diilejä, jos niissä ei painoteta ihmisoikeuksia. Britannian hallitus kuitenkin katsoo, ettei oikea vastaus ole ”ihmisoikeuksissa vajavaisten” maiden eristäminen. Jos on vahvasti kaupalliset suhteet, niin sitten on helpompi puhua avoimesti monista asioista, myös ihmisoikeuksista, paperissa todetaan.

Eli kommenttikierroksella sidosryhmät kuten yritykset painottivat ihmisoikeuksien tärkeyttä, ja hallitus sanoo, että toki ne ovatkin tärkeitä. Mutta ilmeisesti koska tiedettiin, että tämä on hanakala teema rikkaille öljymaille, on parempi nyt olla tavoittelematta ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion osalta mitään, ja otetaan asia puheeksi joskus myöhemmin, kunhan nyt ensin saadaan kauppa rullaamaan?

Ei kuulosta kovinkaan suurelta prioriteetilta.

Kuva: Andrew Parsons / No 10 Downing Street