Yhdysvallat haluaa brändätä maakaasun “vapauden kaasuksi”

Kuka muistaa vielä freedom friesit, vapauden perunat? Yhdysvalloissa yritettiin brändätä ranskalaisia perunoita uudelleen tällä nimellä sen jälkeen, kun Ranska ei halunnut lähteä Bush nuoremman ja Tony Blairin kanssa hyökkäämään Irakiin vuonna 2003.

Nyt maan energiaministeriön alivaltiosihteeri Mark W. Menezes on ottanut tästä oppia, ja yrittää nimetä fossiilisen maakaasun uudelleen vapauden kaasuksi, freedom gas, kertoo brittilehti The Guardian.

Fossiilisista polttoaineista vastaava päällikkö Steven Winberg löi lisää kierroksia sanomalla, että maakaasun vieminen ulkomaille on oikeastaan yhdysvaltaisen vapauden molekyylien viemistä maailmalle.

Yhdysvaltojen suurimmat vapauden kaasun markkinat ovat naapurimaat Meksiko ja Kanada, mutta kohdemaiden listalla on myös koko joukko Latinalaisen Amerikan, Lähi-idän ja Euroopan maita, joihin Yhdysvallat onkin eri keinoin yrittänyt viedä vapautta vuosikymmenten saatossa.

Tällaisten spinnausten takana lienee se, että Yhdysvaltain nykyhallinto on hyvää pataa energiateollisuuden ja ilmastonmuutoksen kieltäjien kanssa. Heinäkuun lopussa Trumpin jättihotellissa järjestetään ilmastokonferenssi, jossa ilmastonmuutoksen epäilijät ja kieltäjät ”puhuvat totta kaiken ilmastopelottelun keskellä”. Huoh.

* * *

Epäselväksi jää, kuinka yhdysvaltalainen maakaasu on vapaampaa kuin muiden maiden. Maakaasua vievät suuria määriä maailmalle myös esimerkiksi Australia, Qatar ja Venäjä. Venäjän ja Qatarin vapauden kaasua, saisiko olla?

Fyysikkoveljeni naurahti, kun luimme The Guardianista vapauden kaasun uutista, lähikahvilassamme vihreän teen ja keksien äärellä. Hänestä vapauden kaasu kuulosti lähinnä ilmavaivoilta. Se olikin osuvaa: fyysikkona hän osasi kertoa, että maakaasu on lähinnä metaania, eli samaa kamaa, josta pierut pitkälti muodostuvat.

Metaani on erittäin voimakas kasvihuonekaasu. Poltettuna se ilmeisesti on yksi vähiten ilmastonmuutokseen vaikuttavia fossiilisia polttoaineita, mutta koska hiili pitäisi jättää jo maahan, se on vähän kuin sanoisi, että vähennän alkoholin haittoja juomalla vain vodkaa, koska siinä on vähiten epäpuhtauksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *