YK toivoi, että työntekijät eivät osallistuisi rasismin vastaisiin mielenosoituksiin – sitten pääsihteeri pyörsi päätöksen

Kesäkuun alussa vaikutti siltä, että suutarin lapsilta oli piilotettu kengät.

Foreign Policy -lehti paljasti kesäkuun alussa, että Yhdistyneet kansakunnat oli lähettänyt työntekijöilleen sähköpostin, jonka mukaan järjestön puolueeton maine on vaarassa, jos sen työntekijät osallistuvat Yhdysvalloissa tai muuallakaan nyt käynnissä oleviin mielenosoituksiin rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan.

Työntekijöitä kehotettiin harkitsemaan osallistumista käynnissä oleviin protesteihin, ja sanottiin pykäliä siteeraten, että ”niihin osallistuminen ei välttämättä ole yhteensopiva kansainväliseltä virkamieheltä edellytetyn itsenäisyyden ja puolueettomuuden kanssa”. Se on byrokratian tapa sanoa, että älkää nyt hyvän tähden osallistuko. Kirjeessä vielä muistutettiin, että vaikka virkamiehillä on oikeus mielipiteisiin ja näkemyksiin, heillä ei ole yksityishenkilöiden tapaan oikeutta julkisesti niitä esittää.

Foreign Policy on myös nähnyt videotallenteen YK:n pääsihteeri António Guterresin puheesta järjestön työntekijöille. Siinä hän lehden mukaan sanoo, että nyt täytyy hillitä halut olla äänekkäämpi ja aktiivisempi. Kansainvälisellä virkamiehellä on Guterresin mukaan rajoituksia siihen, mitä saa sanoa tai tehdä. Työntekijöiden tulisi rajoittaa tuen osoitukset siihen, että he jakavat eteenpäin YK:n ja sen johtajien viestejä sosiaalisessa mediassa. Tämä kehotus annettiin myös YK:n alkuperäisessä sähköpostissa, jonka YK:n entinen kokoontumisvapauden erityisraportoija Maina Kiai vuoti Twitteriin.

* * *

Linjaus herätti kohun, joka sai Guterresin pian pyörtämään sen.

YK:n kokoontumisvapauden nykyinen erityisraportoija Clément Voule julkaisi tuoreeltaan suorasanaisen tiedotteen, jonka mukaan mielenosoitusten syyt ovat pitkälti samat kuin minkä puolesta YK on taistellut perustamisestaan lähtien – rasismin ja syrjinnän vastustaminen. Siksi työntekijöidenkin pitäisi voida osallistua niihin.

Pitää muistaa, että rasismin ja epäoikeudenmukaisuuden vastustaminen on pitkälti syy sille, että järjestö on olemassa. Vapaudet puhua ja kokoontua on myös kirjoitettu YK:n piirissä.

Sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin, että miksi väkivallan ja rasismin edessä pitää olla puolueeton, ja monet muistelivat, että YK on aiemminkin rajoittanut oikeutta osallistua mielenosoituksiin myös vapaa-ajalla ja ilman YK:n tunnuksia.

* * *

Viikko kohutun sähköpostin jälkeen YK:n pääsihteeri António Guterres pyörsi linjan. Hän kirjoitti esimerkiksi Reutersin mukaan YK:n työntekijöille kirjeen, jossa hän ”selvensi” aiempaa sähköpostia sanomalla, ettei se missään nimessä kiellä osallistumasta mielenosoituksiin, kunhan se tapahtuu täysin yksityishenkilönä.

YK:n kanta rasismiin on hänestä kristallinkirkas: se on YK:n ihmisoikeusjulistuksen vastainen vitsaus, joka on järjestön perusarvojen vastainen.

Guterresin ”selvennys” on käytännössä järjestön kannan vaihtamista, vaikka hän kertoikin sen kuin poliitikko: ”Asia on ollut selvä alusta asti.” Guterres onkin Portugalin entinen pääministeri.

Mutta joka tapauksessa on hyvä, että suutarin lapsella on taas kengät jalassaan.

Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liity Kehitylehden uutiskirjeen tilaajaksi ja saat uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje