Yllättävä lääke mielenterveysongelmiin: ilmaista puheaikaa kännykkään

Ghanassa tehtiin mielenkiintoinen tutkimus matkapuhelimien käytön yhteydestä mielenterveyteen. Brookings-instituutin Ghanassa tekemän kokeen mukaan ilmaisen puheajan tarjoaminen matalan tulotason ihmisille on taloudellisesti järkevä tapa ehkäistä mielenterveysongelmia.

Kun koehenkilöt saivat ilmaista puheaikaa, yllättäviä puheluita tai hätäpuheluita varten ei tarvinnut lainata puheaikaa tuttavilta. Myöskään digitaalisten lainojen ottamiseen ei ollut niin suurta tarvetta.

Henkinen kärsimys väheni koehenkilöillä liki 10 prosenttia ja vakava henkinen kärsimys  runsaan kaksi prosenttiyksikköä.

Eli suomeksi: kun ihmisillä oli mahdollisuus soittaa läheisilleen ja puhua asioistaan, ahdistus helpotti, eikä puhumiseen tarvinnut haalia lainaa.

Toisaalta koe ei vaikuttanut kulutuskäyttäytymiseen, eli käytännössä ihmiset ostivat samat asiat kuin aiemmin.

WHO: Mielenterveyteen ei investoida tarpeeksi

Yhteydenpito läheisiin parantaa mielenterveyttä, ja Brookingsin mukaan etenkin puheajan tarjoaminen on hyvä tapa ennaltaehkäistä ongelmia. Ghanassakin jo 83 prosentilla ihmisistä on kännykkä.

Puhumisen edistäminen on erityisen tärkeää kehittyvissä maissa, joissa terveydenhuoltoon ei sijoiteta riittävästi, ja niistäkin vähistä varoista vain pieni osa tihkuu mielenterveyteen. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maailman maat laittavat keskimäärin vain noin kaksi prosenttia terveydenhuoltoon ohjaamistaan varoista mielenterveyteen.

Ghanan kaltaisissa keskituloisissa maissa näistä rahoista 70 prosenttia käytetään psykiatrisiin sairaaloihin, vaikka WHO on pitkään suositellut, että mielenterveyspalveluja ohjattaisiin matalan kynnyksen perusterveydenhuoltoon ja yhteisöjen tukityöhön.

Mielenterveysongelmien stigma on voimakas. Ghanassakin uskotaan yleisesti, että mielenterveysongelmat johtuvat yliluonnollisista jutuista, kuten vaikkapa hengistä, jotka kostavat vanhempien pahoja tekoja. Psykiatrisissa sairaaloissa potilaita kohdellaan kaltoin.

Ehkä siis onkin parasta antaa ihmisille puheaikaa, jotta ongelmia voidaan ehkäistä ennen kuin ihmiset joutuvat huonon terveydenhuollon käsiin tai heidän vanhempiaan syytetään henkien kostosta.

Kuva: Laura James / Pexels.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *