NRO 2 Toukokuu 2023
Neuvostoaikaan Suomenlahden toisella puolen seinillä oli korvat. Tämän päivän Kiinassa silmät ovat kaikkialla, valvontakameroiden myötä. Ja Venäjällä lapsen piirustuskin voi tietää vakavia seurauksia opettajalle ja vanhemmille.
Avun toimittaminen Syyrian maanjäristysalueelle on ollut sisällissodan vuoksi poikkeuksellisen vaikeaa.
Alkuperäiskansojen oikeudet ja sademetsien suojelu kulkevat käsi kädessä, sanoo Ecuadorin sademetsässä asuva suomalais-ecuadorilainen ihmisoikeus- ja ilmastoaktivisti Helena Gualinga.
Valtaosa Amazonin sademetsästä sijaitsee Brasiliassa, jossa sitä myös tuhoutuu suhteellisesti eniten. Viime vuosikymmeninä etenkin maatalous ja karjankasvatus ovat vallanneet metsäalaa. Myös kaivos ja öljyteollisuus sekä vesivoiman rakentaminen ovat tuhonneet alueen rikasta kasvistoa ja eläimistöä sekä heikentäneet alkuperäiskansojen elinoloja.
Globaalin etelän maat eivät halua valita puoltaan Venäjän aloittamassa hyökkäyssodassa. Niille Ukrainassa käytävä sota on yksi konflikti muiden joukossa.
Koronaviruspandemia siirsi monissa maissa kouluopetuksen luokkahuoneista verkkoon. Nyt omaksuttuja digitaalisia työkaluja halutaan kehittää oppimisen tueksi entistä useammassa maassa.
Ääri-islamilaisen Talibanin paluu valtaan haastaa kansainvälisten järjestöjen toimintaa Afganistanissa. Julkiset terveyspalvelut ovat taas käynnistyneet, mutta jatkuvat sääntömuutokset hankaloittavat avustustyötä.
YK-järjestöt perustivat rahaston parantamaan vammaisten ihmisten asemaa köyhissä maissa. Suomi on ollut pitkään UNPRPD:n suurin tukija.
Vaikka Ukrainan kohdalla on hyvin vaikea puhua tällä hetkellä tiestä rauhaan, kestävän rauhan edellytyksistä on silti voitava puhua.
Suurlähettiläs Timo Olkkonen kuvailee vuosiaan Afrikassa oppimiskokemukseksi yhteiskunnista, joissa historia, etnisyys, uskonnot ja valtasuhteet kietoutuvat toisiinsa.
Järjestötyö koronaviruspandemian aikana auttoi ymmärtämään uskonnollisten johtajien vaikutusvaltaa ihmisten arjessa Tansaniassa.
Balaklava Blues -yhtye puolustaa Ukrainan identiteettiä Venäjää vastaan. Mark ja Marichka Marczykin yhtye ulottaa musiikkirintaman toukokuun lopussa myös Suomeen.
Vauras elämäntapa perustuu vielä pitkään hiilellä tuotettuun lämpöön, öljyllä kulkevaan tavaraliikenteeseen ja maakaasusta jalostetulla typpilannoitteella tuotettuun ruokaan, kirjoittaa Vaclav Smil tuoreessa kirjassaan.
Marjo Mäenpää vastasi Kirkon Ulkomaanavun hankkeista Goman kaupungissa Kongon demokraattisessa tasavallassa vuosina 2013–2016.
Alejandro Loyaza Grisin esikoiselokuva Utama on viipyilevän maalauksellinen elokuva ilmastonmuutoksesta, joka uhkaa ketšuoiden elämäntapaa Boliviassa.
Se, miten pakolaista kohdellaan, kertoo maasta, jossa hän oleskelee.
Ilmaston lämpeneminen ja ihmisen toiminta muokkaavat maisemaa eri puolilla Ghanaa. Seuraukset näkyvät erityisesti trooppisissa metsissä. Kun kosteikot kuivuvat ja lajisto köyhtyy, niihin tukeutuvat paikalliselinkeinot katoavat hiljalleen.