Diktaattori paniikissa

”Veljet se leviää nopeasti Länsi-Afrikassa…Ei, ei, ei ebola…demokratia!”, huolestunut Zimbabwen presidentti Robert Mugabe kirkuu puhelimeen.

Pilakuva_3-Dictators_NdulaKenialaisen pilapiirtäjän Victor Ndulan teoksessa Robert Mugabe lukee sanomalehdestä, että hänen virkaveljensä Blaise Compaoré Burkina Fasosta on maanpaossa. Compaoré nousi alun perin valtaan vallankaappauksella. Syksyllä hän yritti muuttaa maan perustuslakia, jotta voisi jatkaa 27-vuotista valtakauttaan. Mielenosoitukset alkoivat, ja hän poistui maasta lokakuun lopussa.

Compaoré oli Afrikan kuudenneksi pisimpään hallinnut valtionpäämies. Mugabe, 91, on kolmantena pitkäaikaisimpien hallitsijoiden listalla.

Ndulan piirroksessa Mugabe soittaa hädissään listan sijoilla 4 ja 5 oleville virkaveljilleen, Kamerunin Paul Biyalle ja Ugandan Yowereni Musevenille. Listan sijoilla 1 ja 2 ovat Angolan José Eduardo Dos Santos ja Päiväntasaajan Guinean Theodoro Obiang Nguema. Tänä vuonna molemmille tulee täyteen 36 vuotta vallassa.

Mugabe on maailman vanhin valtiopäämies. Hän on hallinnut maataan itsevaltaisesti kohta 35 vuotta. Juuri nyt ei näytä siltä, että hän joutuisi luopumaan vallasta kansannousun seurauksena, mutta vallanvaihto tapahtuu väistämättä Zimbabwessa lähivuosina. Kamppailu Mugaben seuraajasta on jo käynnissä.

TEKSTI PASI NOKELAINEN