Estääkö Putin humanitaarisen avun pääsyn Syyriaan heinäkuussa?

Viime vuonna diplomaattiset neuvottelut tuottivat tulosta, ja YK:n turvallisuusneuvosto päätti yksimielisesti jatkaa poikkeusta, jonka turvin Bab al-Hawan rajanylityspaikka Syyrian luoteisosissa pidettäisiin vuoden verran auki humanitaariselle avulle.

Sitä pidettiin neuvotteluissa onnistumisena, sillä Venäjä olisi voinut käyttää asiassa veto-oikeuttaan. Washington Institute -ajatushautomon analyysin mukaan Venäjä sai kannatuksensa vastalahjaksi myönnytyksiä liittolaiselleen Syyrian diktaattori Bashar al-Assadille.

Turvallisuusneuvosto päättää, Venäjällä veto

Syyrian 11 vuotta jatkuneen sisällissodan seurauksena 90 prosenttia maan väestöstä elää köyhyydessä, ja miljoonat tarvitsevat humanitaarista apua. YK:n Syyrian-komissio on vedonnut YK:n turvaneuvostoon, että rajanylityspaikka saisi jälleen pysyä auki, kun viime vuonna neuvoteltu vuoden lisäaika päättyy 10. heinäkuuta.

Komission mukaan Syyrian humanitaarinen tilanne on nyt pahimmillaan kuin kertaakaan pitkän sodan aikana.

Rajan aukipitämisestä päättää YK:n turvallisuusneuvosto, jossa Venäjä voi käyttää veto-oikeuttaan. Alun perin humanitaarisen avun käytäviä oli neljä, mutta Venäjä ja Kiina ovat veto-oikeuksillaan sulkeneet niistä jo kolme.

Neuvotteleeko Putin syyrialaisten avuksi?

Tällä kertaa Vladimir Putinin välit Yhdysvaltoihin, YK-järjestöihin ja EU-maihin ovat lievästi sanoen tulehtuneemmat kuin vuosi sitten. Huoli on, että turvallisuusneuvostosta voi olla vaikeaa saada yksimielistä neuvottelutulosta.

Deutsche Wellen mukaan Putin on muutenkin jo pitkään ollut sitä mieltä, että kaikki apu syyrialaisille pitäisi kulkea virallisia kanavia pitkin, siis Assadin hallinnon käsien kautta.

Venäjää ei kutsuttu Syyriaa käsittelevään konferenssiin toukokuun alussa, koska EU-maat katsoivat, ettei se ole vakavissaan rauhan puolella – Syyriassa tai muutenkaan.

Venäjä on ollut Assadin vahva liittolainen. Omien sanojensa mukaan Venäjä on vain taistellut terroristeja vastaan Syyriassa, mutta YK on syyttänyt Venäjää siviilikohteiden pommittamisesta ja sotarikoksista Syyriassa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on myös nostanut ruoan hintaa, mikä sekin sysää syyrialaiset syvemmälle köyhyyteen.

Euroopan unionin Syyria-delegaation johtaja Dan Stoenescu sanoi Deutsche Wellelle, ettei Putin varmaankaan estäisi apua Syyriaan, koska silloin miljoona ihmistä olisi vaarassa.

”En usko että Venäjä tekee niin. Heidän ei pitäisi tehdä niin”, hän sanoi.

Se on optimistinen arvio, ja varmasti sekä EU että YK tekevät kaikkensa, ettei niin kävisi. Mutta välittääköhän Putin syyrialaisten hädästä? Ja jos hän haluaisi tehdä lehmänkauppoja YK:ssa Syyriasta, neuvotteleekohan kukaan hänen kanssaan?

Kuva: Patrick Neil / CC BY 3.0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *