Afrikka alkaa tiirailla taivaalle

Ghana avasi ensimmäisen observatorionsa elokuussa. Ghanalaisten satelliittilautanen oli ennen tietoliikennekäytössä. Nyt ympäri Afrikan maita pystytellyt lautaset alkavat olla turhia, koska mantereen rannikoita pitkin on vedetty nettikaapelit. Nature-lehden mukaan vastaavia hankkeita muuttaa lautasia avaruuden tarkkailuun on käynnissä Keniassa, Madagaskarilla ja Sambiassa.

Lautaset on tarkoitus yhdistää niin sanotuksi VLBI-verkoksi. Koska ymmärrän tähtitieteestä yhtä paljon kuin kala tarvitsee polkupyörää, kysyin dosentti Mika Juvelalta Helsingin yliopistosta, että mitähän ihmettä.

”VLBI-menetelmässä yhdistetään eri teleskooppien vastaanottamat signaalit. Näistä voidaan tehdä kuvia, joiden erotuskyky on sitä parempi mitä etäämmällä antennit ovat toisistaan. Toisaalta kuvan laatu on sitä parempi mitä enemmän antenneja havaintoihin osallistuu”, hän selitti.

”Eurooppalaisessa VLBI-verkossa on 12 antennia, näiden joukossa myös Metsähovin observatorio Kirkkonummella. Koska Eurooppa ja Afrikka ovat samalla puolella Maapalloa, näitä antenneja voisi siis käyttää yhdessä tekemään entistä parempia kuvia tähtitaivaan kohteista.”

Ghanaa ennen tähtitieteessä mantereella on loistanut Etelä-Afrikka. Se on Juvelan mukaan ollut hyvin merkittävä tähtitieteen keskus ja nostanut kiinnostusta tähtitieteeseen koko mantereella.

Sambian kansallismuseossa on lehtileike 1960-luvulta. Siinä on itsenäistymisen huumassa kirjoitettu maan tulevasta avaruusohjelmasta. Otsikko kuuluu: ”We are going to Mars!”

Aivan siellä ei vieläkään olla, mutta on se sentään aika hienoa, että kenties lähivuosina afrikkalaisten kanssa taivaankantta piirtelevät kirkkonummelaiset.

Kuva: Meraj Chhaya / Flickr

nginx cache is: Disabled

WP-Redis is: Disabled

Xdebug is: Disabled

Heartbeat is: Disabled

WP-Core version: 6.5.5