Asenteet seksuaalivähemmistöjä kohtaan paranevat

Luvassa tänään: hyviä uutisia ihmisoikeuksista. Asenteet samaa sukupuolta olevien välisiin suhteisiin parantuvat vauhdilla länsimaiden ohella myös kehitysmaissa.

Ajatushautomo Center for Global Developmentin tutkijat Charles Kenny ja Dev Patel julkaisivat lokakuussa selvityksen, jossa tämä kävi ilmi. Lainsäädäntökin paranee: yhä useammassa maassa homous ei ole enää laitonta. 124 maata ei rankaise homoudesta, kun taas 72 maata rankaisee edelleen.

Kuinka monessa maassa homoseksuaalisuus on laitonta? Kuva: Center for Global Development.

Tutkijat havaitsivat, että muutokset lainsäädännössä johtavat parantuneisiin asenteisiin yhteiskunnassa. He tarkastelivat kyselytutkimuksia. Kävi ilmi, että usein laki muuttuu ensin, ja vasta sen jälkeen asenteet alkavat lientyä. Kansainvälisyys vaikuttaa: monissa Itä-Euroopan maissa asenteet muuttuivat ”eurooppalaisemmiksi” nopeasti, kun maat alkoivat havitella EU-jäsenyyttä. Tutkijat kiittelevät lobbareita: kannattaa ajaa lakimuutoksia, koska se johtaa asenteiden parantumiseen.

Mielenkiintoisena sivuhuomiona mainittakoon, että entiset brittien alusmaat rankaisevat homoseksuaalisuudesta huomattavasti useammin kuin muut kehitysmaat.

Milloin homoseksuaalisuudesta tuli laillista? Amerikoissa lattarit englanninkielisiä paljon edistyksellisempiä. Kuva: Center for Global Development.

Mutta mistä muutos johtuu? Puhaltavatko liberaalit tuulet median kautta? Vai lisääntyvän matkustelun ja yleisen globalisaation? Ehkä takana on vuosikymmeniä kestänyt kampanjointi ihmisoikeuksien puolesta ympäri maailmaa? Muutamat avunantajat uhkasivat leikata kehitysapua, jos homolait eivät muuttuisi – oliko tällä vaikutusta? Vai onko kyseessä paikallinen vastareaktio Robert Mugaben ja muiden homovastaisten diktaattorien öykkäröinnille?

Kenny ja Patel eivät vastaa tällaisiin kysymyksiin tutkimuksessaan, joten laitoin Kennylle sähköpostin. Vastaus tuli päivässä.

”Varmaan kyse on pikkuisen kaikista”, hän kirjoitti takaisin.

”Kun ihmiset uskaltavat sanoa ääneen olevansa homoja tai lesboja, yhä useammat ihmiset ymmärtävät, että hehän tuntevat jonkun homon tai lesbon. Ja kun ihmiset näkevät tv:ssä ja leffoissa homoseksuaalisia hahmoja, sekin auttaa muuttamaan normeja. Lisäisin, että kansainväliset kampanjat ovat tärkeitä, sillä ne muuttavat etenkin eliitin asenteita ja sitä kautta lakeja. Sanoisin, että avun mahdollinen pidättäminen oli ehkä pieni tekijä hyvin harvassa maassa. Mugabe nyt on lähinnä vastareaktio itse, ennemmin kuin minkään reaktion aiheuttaja.”

Joka tapauksessa: hyvä ihmiskunta, tämä suunta on ok.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *