Filosofi Foucault’sta oikeusministerin neuvonantaja Brasiliassa?

Disinformaatio voi saada joskus hullunkurisiakin kierroksia.

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen jakoi tannoin sosiaalisessa mediassa kuvan, joka oli lähtenyt kiertämään Brasilian Twitterissä meemin lailla.

Siinä varoitetaan, että Brasilian oikeusministeri Flávio Dino on kutsumassa edesmenneen ranskalaisfilosofi Michel Foucaultin neuvonantajakseen.

Tämän seurauksena Brasilian vankilat suljettaisiin ja rikolliset valtaisivat kadut, kuvassa maalaillaan.

Foucault tutki kyllä vankiloita ja rankaisemista, ja taisi ajatella jotenkin siihen suuntaan, että vankiloiden ja muiden rangaistuslaitosten systeemi luo rikollisten alaluokan. Hän myös kävi luennoimassa Brasiliassa 1970-luvulla, eli jotain perää tälläkin huhulla ehkä on.

Ehkä vasemmiston trollausta

Ei ehkä ole ihme, jos ajatus ulkomaalaisesta, entisestä kommunistista ja sosialistista oikeusministerin neuvonantajana kuohuttaa.

Brasiliassa on ollut hyvin kahtiajakautunut tunnelma pitkään, ja väkivalta mielenosoituksissa on kiihtynyt sen jälkeen, kun vasemmistolainen Luiz Inácio Lula da Silva voitti presidentinvaalissa äärioikeistolaisen Jair Bolsonaron viime lokakuussa. Entinen presidentti ei ole myöntänyt tappiota muttei myöskään ole lähtenyt mukaan kannattajiensa vaatimuksiin vallankaappauksesta.

Teivainen ei ole varma, onko kyseessä kuitenkin vasemmiston vitsi tai modernisti sanottuna pränkki eli uunotus. Joka tapauksessa kuva sai laitaoikeistossa sen verran suosiota, että oikeusministeri Dino katsoi parhaaksi katkaista siltä siivet.

Ministeri Dino twiittasi 14. tammikuuta, ettei hän pysty kutsumaan ihmisiä takaisin tuonpuoleisesta, joten kyse oli valeuutisesta. Michel Foucault on ollut haudassa vuodesta 1984 lähtien.

Valetotuuksien valta

Elämme outoa aikaa. Brasilialaisten varoitus tuntuu vitsiltä, samaan tyyliin kuin kirjailija Mikko Lehtonen aina välillä keksii mitä mielikuvituksellisimpia uhkakuvia Twitterissä ja selittää niitä vakavalla naamalla.

Moni uskoo väitteet, vaikka luulisi, että trollaamisen näkisi kilometrien päästä. Vaikka viesti olisi kuinka absurdi, siihen on ilmeisen houkuttelevaa uskoa, jos se pönkittää omia ennakkoluuloja.

Foucault saattaisi olla ilmiöstä kiinnostunut. Hän esitteli aikanaan käsiteparin valta/tieto, jonka mukaan poliittinen valta ja tieto tai totuus ovat likeisesti linkittyneet. Tietoa ei hänen mukaansa oikeastaan ole ilman monimutkaista vallan verkkoa, joka tietoa tuottaa. Sama toimii toisin päin: poliittista tai muutakaan valtaa ei ole ilman monimutkaista uskomusten joukkoa siitä, mikä on ”totta”.

Nykyään – ja tietenkin myös Foucault’n aikaan – poliittinen valta on tiiviisti linkittynyt valheiden ja epätotuuksien verkkoon.

Riittää, että riittävän moni uskoo. Paitsi siihen se ei sentään riitä, että Foucault nähtäisiin tänä vuonna Brasiliassa neuvojaan jakelemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *