Matkailu uhkaa Machu Picchua

Machu Picchu on monen matkaajan haaveissa. Haluaisin itsekin kiivetä katsomaan inkojen pyhiä paikkoja. Ongelma on, että niin haluavat todella monet muutkin. Matkailijoita tallustelee paikalle siinä määrin, että rauniot ja alueen luonto joutuvat liian koville.

The Guardianin mukaan vuonna 2017 paikan päällä kävi 1,5 miljoonaa turistia, melkein kaksin verroin sen, mitä YK:n kulttuurijärjestö Unesco on suositellut kestäväksi tasoksi.

Nyt Perussa valmistellaan suurta lentokenttää Chincheron kaupunkiin lähelle pyhää laaksoa, josta Machu Picchulle kävellään. Se toisi lisää matkailijoita ja siten lisätuloja alueelle, mutta samalla moni pelkää, että herkkä luonto ja rakennukset eivät kestä kasvavia ihmismassoja.

Osa pelkää myös, että koneet lentäisivät liian matalalta toisen merkittävän arkeologisen kohteen Ollantaytambon ylitse, mikä tekisi sille tuhoa. Itse Chincheron kaupunki on myös 600 vuotta vanha inkakaupunki, joka ainakin toistaiseksi on rauhallinen ja hiljainen, eivätkä kaikki ole riemuissaan siitä, että matkailijamäärät kasvaisivat pilviin.

Perulaiset arkeologit, historioitsijat ja aktivistit pyytävät Perun presidentiltä vetoomuksella, että lentokenttää harkittaisiin vielä kerran. Jos vetoomus ei mene läpi, lentokenttä valmistuu vuonna 2023.

Pitää toivoa, että matkailu ei tuhoa matkailukohdetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *