Norjalaislehti paljasti sekavan vyyhdin rauhaninstituutti IPI:n johtajan ja Jeffrey Epsteinin välillä

Kansainvälisellä rauhaninstituutilla IPI:llä on paljon hienoja hankkeita rauhan ja demokratian puolesta ympäri maailmaa. New Yorkissa toimivalla instituutilla on 50-vuotias historia, ja lukuisat valtiot rahoittavat sen toimintaa.

Sillä on myös norjalainen johtaja, tunnettu diplomaatti Terje Rød-Larsen (pääkuvassa keskellä Suomi-Areenan keskustelussa 2013), jolla on norjalaislehti Dagens Næringslivin (DN) tekemän laajan tutkivan artikkelin mukaan hämäräperäiset kytkökset edesmenneeseen seksuaalirikolliseen Jeffrey Epsteiniin.

Rød-Larsen vieraili Epsteinin luona säännöllisesti, ja asiakirjojen mukaan norjalaisdiplomaatti oli Epsteinille myös velkaa 130 000 dollaria erittelemättömistä ”tarjotuista palveluista”.

Rød-Larsen ei ole kommentoinut asiaa medialle ja IPI on kiistänyt maksaneensa Epsteinille mitään. DN:n mukaan IPI:llä on ollut ”Mongolian neuvoa antava komitea”, jossa entiset valtionpäämiehet ja muut merkkihenkilöt ovat konsultoineet Mongolian valtiojohtoa demokratian lujittamisessa. Tämä on ilmeisesti IPIn tavallista toimintaa, ja konsultit ovat saaneet vuodessa hulppean 100 000 dollarin korvauksen Mongolian valtiolta.

* * *

Epstein ei ole ollut virallisesti osa komiteaa, mutta jostain syystä Rød-Larsen on lehden julkaisemien sähköpostien mukaan yrittänyt junailla, että yhdysvaltalaispoliitikko Larry Summersin palkkio lähettäisiin Epsteinille ”lomakesyistä”. IPI sanoo, ettei rahoja maksettu Epsteinille. Epstein vaikuttaa lähettäneen Rød-Larsenille maksuohjeita Summersin rahojen maksamiselle.

Summers on merkittävä henkilö Yhdysvaltain demokraattipuolueessa. Hän toimi Bill Clintonin ja Barack Obaman hallinnossa, ja toimii neuvonantajana Joe Bidenin presidentinvaalikampanjassa. Hänellä oli kiinteät suhteet Jeffrey Epsteiniin.

* * *

Norjan ulkoministeriö ja Norjan valtion tilintarkastajat selvittävät nyt Rød-Larsenin suhdetta Epsteiniin, sillä tämän johtama IPI on saanut Norjalta paljon tukea vuosien varrella. Kiusallisuutta lisää, että Rød-Larsenin puoliso Mona Juul toimii Norjan YK-lähettiläänä New Yorkissa.

Tämänhetkisten tietojen valossa ei voi sanoa, että Rød-Larsenin suhteessa tai veloissa Epsteiniin on ollut mitään rikollista. Mutta koska Epsteinin epäillään pyörittäneen paritusrinkiä ja mahdollisesti kiristäneen muita varakkaita miehiä kiusallisilla kuvilla tai videoilla, epäilykset tietenkin heräävät: miksi ihmeessä Rød-Larsen on halunnut junailla aika isoja summia Epsteinille?

Asiaa ei auta, että Rød-Larsen kieltäytyy vastaamasta kysymyksiin. Niin kauan kun vastauksia ei tule, epäilykset elävät ja tutkintoja tehdään.

Kuva: Eero Kuosmanen / CC BY-NC-ND 2.0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *