Selvitys: Aliravitsemus maksaa yrityksille satoja miljardeja

On jo pitkään tiedetty, että aliravitsemuksella on vakavat seuraukset lasten kehittymiselle ja yhteiskunnille ylipäätään. Ajatushautomo Chatham House julkaisi kesällä selvityksen, joka katsoo aliravitsemusta uudesta vinkkelistä: köyhissä ja keskituloisissa maissa toimivien yritysten näkökulmasta.

Selvityksen mukaan nämä maat menettävät aliravitsemuksen aiheuttaman tuottavuuden laskun tähden 130–850 miljardia dollaria (114–743 miljardia euroa) vuosittain, eli 0,4–2,9 prosenttia näiden maiden bruttokansantuotteesta.

Todellinen summa on luultavasti paljon suurempi, koska arviossa on mukana vain aikuisten laskenut välitön tuottavuus, ei esimerkiksi aliravitsemuksesta johtuvat heikommat kyvyt, huonompi koulutus tai edes aliravitsemuksen aiheuttamien sairauksien tuomat poissaolot. Selvityksestä uutisoi muun muassa The Guardian.

* * *

Kaikkein eniten aliravitsemus maksaa manuaalisen työn aloilla kuten kaivoksissa, maataloudessa ja rakennuksilla, mutta on ongelma kaikilla sektoreilla, esimerkiksi terveydenhuollossa ja koulutuksessa.

Samalla selvitettiin ylipainon tuomaa tuottavuuden laskua. Se ei ole köyhissä maissa niin suurta, mutta todellinen ongelma sekin selvityksen mukaan on. Joissain maissa kärsitään molemmista ongelmista samaan aikaan: esimerkiksi Namibiassa 12 prosenttia työvoimasta on ylipainoisia ja 10 prosenttia alipainoisia.

Kaikista eniten tappioita aliravitsemuksesta syntyy Intiassa ja Etiopiassa. Ylipaino tuo tappioita eniten Egyptissä, Albaniassa ja Hondurasissa.

Kiinnostava yksityiskohta on, että haastatteluissa yritysten kanssa kävi ilmi, että ongelmaa ei tunneta kovin hyvin. Yritykset ajattelivat, että aliravitsemus ei ole merkittävä ongelma, ja silloinkin se luultavasti koskee vain heikkoimmin palkattua väkeä. Todellisuudessa aliravitsemuksen vaikutukset näkyivät selvästi kaikilla portailla.

Ylipainoa pidettiin yrityksissä vakavampana ongelmana, vaikka todellisuudessa alipainoisuus tuo suuremmat tappiot.

* * *

Yli 80 prosenttia yrityksistä kuitenkin sanoi, että heillä on ravitsemusohjelmia. Ne eivät vain Chatham Housen mukaan ole lähellekään riittäviä.

Ratkaisuiksi ajatushautomo ehdottaa, että yritykset laatisivat kokonaisvaltaisia ravitsemusohjelmia, joissa muun muassa tuettaisiin imettäviä äitejä, tehtäisiin terveystarkastuksia ja tarjottaisiin kunnollista syötävää.

Tämän lisäksi ajatushautomo huomauttaa, että yritysten kannattaisi maksaa työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa, jotta näillä olisi varaa ostaa kotiin hyvää ruokaa. Äkkiseltään kuulostaisi aika reilulta ratkaisulta, jos työntekijöillä on niin nälkä, että työn teho kärsii.

Kuva: Mostphotos.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *