Sodan sivutuote: palestiinalaiset menettävät työpaikkoja, Israel tuo työvoimaa Afrikasta ja Aasiasta

Liki 400 000 työpaikkaa on menetetty sodan tähden Palestiinassa ja Israelissa. Palestiinalaisille töiden menetys on kova isku, Israel paikkaa työvoimapulaa rekrytoimalla lisäväkeä Aasiasta ja Afrikasta.

Kansainvälinen työjärjestö ILO kertoi marraskuussa, että humanitaarinen kriisi Palestiinassa on johtanut myös työpaikkojen menetykseen. ILO arvioi, että marraskuun aikana alueella menetettiin 390 000 työpaikkaa – 24 prosenttia työpaikoista Länsirannalla ja jopa 61 prosenttia Gazassa.

Menetetty palkkatulo on noin 16 miljoonaa dollaria (noin 14,8 miljoonaa euroa) päivässä.

Taustalla on  Hamasin ja Israelin välinen aseellinen konflikti: työpaikkoja menetetään, kun infrastruktuuria hävitetään ja arki käy mahdottomaksi, minkä lisäksi länsirantalaiset ovat menettäneet arviolta 152 000 työpaikkaa Israelin ja siirtokuntien puolella rajasulkujen tähden.

Lisää väkeä Aasiasta ja Afrikasta

Verkkolehti Context kertoo, että ennen sotaa noin 18 000 gazalaista oli käynyt töissä Israelissa ja Länsirannalla esimerkiksi maatiloilla ja rakennustyömailla. Palkat olivat jopa kymmenkertaiset Gazan palkkoihin nähden.

Israelissa sota ja sen aiheuttamat rajasulut ovat johtaneet lehden mukaan työvoimapulaan, jota on pyritty paikkaamaan siirtolaisilla etupäässä Intiasta ja Thaimaasta. Contextin mukaan Israelissa on työskennellyt jo ennestään noin 110 000 siirtotyöläistä. Osa on paennut levottomuutta, ja esimerkiksi thaimaalaisia maataloustyöntekijöitä kuoli 30 Hamasin iskuissa, filippiiniläisiä kuoli neljä.

Työntekijävajetta paikkaamaan Israel aikoo palkata lisää väkeä maailmalta. Rakennusliitto on pyytänyt vähintään 60 000 lisäkäsiparia, ja Sri Lankasta ainakin on lähdössä noin 10 000 tekijää.

Al Jazeeran mukaan myös eteläisen Afrikan Malawissa on ollut kiinnostusta tukea työvoimapulasta kärsivää Israelia. Muutama sata maataloustyöntekijää on jo lähtenyt, ja lisää lienee aikeissa. Israelin lupaama 1500 dollarin (noin 1380 euroa) kuukausipalkka houkuttelee malawilaisia. Malawin oppositio on kritisoinut ihmisten lähettämistä sotaa käyvään maahan, mutta Israel on vakuuttanut, että malawilaisista pidetään yhtä hyvää huolta kuin israelilaista, ja että peltoja ei viljellä sotatoimialueilla.

Tulitauko ja sitten jälleenrakennus

Ansionmenetys hankaloittaa palestiinalaisten vaikeaa arkea entisestään, eikä menetettyjen töiden saaminen takaisin tule olemaan helppoa.

ILO toivoo, että humanitaarinen apu pääsisi perille Gazaan ja että Länsirannalle tarjottaisiin työttömyyskorvausta pikaisesti työnsä menettäneille.

Heti kun se on mahdollista, jälleenrakennuksessa pitäisi myös turvata ihmisten työmahdollisuudet erilaisilla ohjelmilla, joiden pyörittämisessä ILO on asiantuntija.

Tietenkin ennen sitä sotatoimet pitäisi saada loppumaan. YK on toivonut välitöntä tulitaukoa Gazaan. Siihen toiveeseen on helppo yhtyä.

Kuva: EU/ECHO/Saber Ashor

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *