Turvallisin ja mukavin maa expateille? Suomi mainittu

Expat Insider -selvitys kertoo, missä on ihmisen parasta olla, jos on ulkomaalainen. Selvitykseen on haastateltu 18 135 expattia, eli ulkomailla asustelevaa ihmistä. Olin useamman vuoden ajan itsekin sellainen. Expatit ovat usein omanlaisensa porukka, travellereita potenssiin viisi, ja jotain expattiudesta jää ihmiseen, vaikka palaisikin synnyinmaahan.

Tutkimuksessa on mukana 68 maata yksin muuttaville ja 50 perheellisille.

Top kolme maata ovat Bahrain, Taiwan ja Ecuador. Bahrainissa ollaan ystävällisiä ja työt sujuvat mukavasti, Taiwanissa taas on kohtuuhintainen terveydenhuolto ja hyvä liikenne-infra. Ecuadorissa taas expattien oma taloudellinen tilanne on hyvä ja työn ja muun elämän suhde kohdallaan. Myös monet muut lattarimaat pärjäävät tilastoissa hyvin.

Bahrainissa muuten expatit ovat myös kaikkein tyytyväisimpiä rakkauselämäänsä. 57 prosenttia kaikista vastanneista oli suhteessa jonkun muun kuin oman kulttuurinsa edustajan kanssa.

* * *

Turvallisuustilanne on ensimmäinen, jossa Suomi loistaa. Top 5 turvallisinta maata ulkomaalaisille ovat Luxemburg, Sveitsi, Norja, Uusi-Seelanti ja Suomi. Kehitysyhteistyön perinteisiä kohteita (tosin keskituloisia sellaisia) löytyy häntäpäästä: Brasilia, Etelä-Afrikka, Kenia, Peru ja Turkki ovat turvattomimmat. Listauksessa ei ole ollenkaan mukana kovin köyhiä tai hauraita maita kuten Somaliaa tai Afganistania.

Toinen, missä Suomi poikkeaa muista maista, on naisten tyytyväisyys. Miesten osalta Suomi on top 10 -maita työelämässä, mutta alle puolenvälin naisten työelämässä. Suomessa on naisten hankalaa saada töitä, jos ei ole alan työkokemusta Suomesta. Naiset rankkasivat parhaimmiksi maiksi Bahrainin, Ecuadorin, Taiwanin, Meksikon ja Costa Rican.

Suomi nousee ykköspaikalle perheellisten onnellisuudessa. Perheille parhaat maat ovat Suomi, Itävalta ja Tsekki.

Eli jos haluaa turvaa ja hyvää taloutta, kehitysyhteistyö ei ehkä ole paras uravalinta. Mukavinta tuntuu olevan lattareissa ja Bahrainissa. Kannattaa kuitenkin olla varovainen Lähi-idässä: moni muu alueen maa onkin häntäpäässä.

Itse lähtisin silti mieluummin tuonne listauksen turvattomimpaan päähän. Ja jos on ulkomailla asuva suomalainen, joka haluaa tuoda puolison Suomeen, kannattaa pyrkiä siihen, että puoliso on miespuolinen.

1 kommentti on “Turvallisin ja mukavin maa expateille? Suomi mainittu”

  1. A

    Jos puoliso on ei-länsimaalainen, niin Suomeen ei kannata yrittääkään. Onneksi on niitäkin maita, jotka ymmärtää ihmisyyden päälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *