YK-järjestö: Aids voidaan voittaa alle vuosikymmenessä

Kaikkien huomio on nyt ymmärrettävästi ollut koronaviruksessa. Pimentoon jää paljon, muun muassa paljon tappavampi virus, joka aikanaan herätti suurta paniikkia, ja on edelleen erittäin kuumottava.

YK:n aidsjärjestö Unaids tiedottaa, että hiv voidaan voittaa vuoteen 2030 mennessä.

Homma vaatii panostuksia: 29 miljardia dollaria vuosittain köyhiin ja keskituloisiin maihin seuraavien neljän vuoden ajan. Jos rahat käytetään tehokkaasti, mallinnusten mukaan uudet tartunnat saadaan maailmanlaajuisesti painumaan 370 000:een vuonna 2025, kun vuonna 2019 niitä oli vielä 1,7 miljoonaa.

* * *

Ja sitten huonot uutiset. Hivin ja aidsin voittaminen vuoteen 2030 mennessä ei ole uusi tavoite. Siitä sovittiin vuonna 2016, ja silloin maat lupasivat, että hommaan laitetaan 26 miljardia vuodessa vuoteen 2020 mennessä. Aluksi suummat lähtivät nousuun, mutta tavoitteesta saavutettiin kuitenkin vain 76 prosenttia.

Unaids laskee, että tämä epäonnistuminen johti 3,5 miljoonaan ylimääräiseen tartuntaan ja 820 000 kuolemaan vuosina 2015–2020. Nyt pitäisi siis skarpata, vaikka hiv ehkä ei olekaan kaikkien mielessä samalla tapaa kuin tämä virusten käenpoika, korona.

Unaidsin mukaan painopistealueita aidsin voittamisessa on kolme: ennaltaehkäisy, hoito ja testaus sekä yhteiskunnallinen työ, kuten lakien kehittäminen, stigman vähentäminen ja sukupuolittuneen väkivallan kitkeminen.

Vähän epäilen, että kunnianhimoista tavoitetta tuskin saavutetaan ihan vielä vuonna 2030, mutta suunta on silti ihmeen hyvä. Kun 2000-luvun alussa muutin kehitysyhteistyöhommiin eteläiseen Afrikkaan ja näin kuinka yhteistyökumppaneita ja kollegoja kuoli aidsiin, en olisi uskonut, että taudista voitaisiin päästä eroon lähitulevaisuudessa. Nyt alan uskoa.

Kuva: Carnagenyc / CC BY-NC 2.0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *