Teksti Päivi Arvonen

Keniassa naispoliitikko on jatkuvalla koeajalla

Keniassa naispoliitikot kokevat, että media ei kohtele heitä tasa-arvoisesti. Lähes miljoonan äänen ennätystuloksen saanut toisen kauden kansanedustaja Gathoni Wamuchomba on tehnyt työtä verkkokiusaamisen vähentämiseksi. Uusi laki on auttanut.

Keniassa naispoliitikot kohtaavat tyypillisesti vähintäänkin sanallista häirintää, usein myös fyysistä väkivaltaa. Miespoliitikot tekevät suoria ehdotuksia siitä, miten intiimi kanssakäyminen parantaisi naispoliitikon etenemismahdollisuuksia. Myös perheitä saatetaan häiritä.

”Monet naiset ovat vetäytyneet politiikasta etenkin sosiaalisessa mediassa tapahtuneen verkkokiusaamisen vuoksi. Onneksi tilanne on nyt muuttunut paremmaksi”, kertoo kansanedustaja Gathoni Wamuchomba.

Hän oli taustavaikuttaja vuonna 2018 voimaan astuneen tietoverkkorikoslain valmistelussa.

Laissa on määritelty kovia rangaistuksia muun muassa verkkohäirinnästä. Siitä voi saada jopa kymmenen vuotta vankeutta tai yli 100 000 euroa sakkoa.

”Aiemmin tein rikosilmoituksia verkkohäirinnästä, mutta ne eivät johtaneet mihinkään. Lain myötä tekijä on vastuussa teoistaan jo muutama viikko ilmoituksen jälkeen. Laki toimii hyvin ja myös ennaltaehkäisevästi; moni kiusaaja on hiljentynyt.”

Wamuchomba valittiin vuoden 2022 vaaleissa toiselle viisivuotiskaudelleen kansanedustajaksi. Hän on saanut enemmän ääniä kuin yksikään toinen kansanedustaja Kenian historiassa, lähes miljoona ääntä. Sitä enemmän on Keniassa annettu vain presidenttiehdokkaille.

Wamuchomba tunnetaan niin Nairobin kaduilla kuin maalaiskylissä naisten oikeuksia ajavana naisena, joka puhuu asioista suoraan ja kaunistelematta.

Tumma nainen silmälaseissa ja kirkas sinivioletti puku ja hattu päällään istuu kirjoituspöydän ääressä
Gothoni Wamuchomba oli taustavaikuttajana laissa, joka on auttanut naispoliitikkojen kokemaan verkkohäirintään. KUVA: Päivi Arvonen.

Radio teki tunnetuksi

Wamuchomba syntyi vuonna 1975 vaatimattomiin oloihin. Hän pystyi käymään koulua perheen ulkopuolisen lahjoittajan ansiosta. Hän opiskeli yliopistossa muun muassa viestintää ja on sen jälkeen väitellyt tohtoriksi naistutkimuksesta. Hän työskenteli ensin opettajana ja tuli myöhemmin tunnetuksi radiojuontajana.

”Työni mediassa loi minulle nimeä ja teki minusta tunnetun. Opin radiotyössäni paljon politiikasta ja sain verkostoja, joista on hyötyä politiikasta. Media on loistava ponnahduslauta melkein mihin tahansa tehtävään”, Wamuchomba sanoo.

Tunnettuna julkisuuden henkilönä hän ei kuitenkaan ole ollut median lemmikki. Hänen mukaansa media kohtelee naispoliitikkoja eri tavalla kuin miehiä, esimerkiksi naispoliitikon avioero on uutinen, miespoliitikon ero ei.

” Vuonna 2017 media tarttui lauseeseeni, jossa puolustin kansanedustajille maksettavaa asiallista palkkaa. Moni mies oli sanonut saman, mutta minun sanomanani sitä reviteltiin mediassa, minusta tehtiin meemejä ja pilakuvia, kansa vihastui.”

Wamuchomba kokee, että naispoliitikko on median mielestä kuin jatkuvalla koeajalla.

”Naisen pitäisi olla erehtymätön ja täydellinen, virheitä ei saisi tehdä. Nainen on jatkuvan arvioinnin kohteena. Tämä luo stressiä, kun koskaan ei tiedä, mihin media tarttuu.”

”Naisilla syytä juhlaan”

Kenian naisilla on Wamuchomban mielestä kuitenkin syytä juhlaan, muulloinkin kuin kansainvälisenä naistenpäivänä.

”Naisten rooli Kenian yhteiskunnassa kasvaa koko ajan. Jo nyt johtavat mediapersoonat ovat naisia, samoin parhaat opettajat ja vaikutusvaltaisimmat poliisit. Naisia on paljon myös rahoitusalan johtotehtävissä. Emme ole enää heikkoja ja syrjään työnnettäviä.”

Wamuchomban suuri idoli oli kenialainen ympäristö- ja rauhanaktivisti, kansanedustaja Wangari Maathai (1940–2011), joka sai vuonna 2004 ensimmäisenä afrikkalaisena naisena Nobelin rauhanpalkinnon.

”Wangarin aikana Kenian parlamentissa oli vain neljä naista, nyt naisia on yli 60. Tulevaisuus on naisten, ei vain politiikassa vaan laajemminkin yhteiskunnassa.”

Wamuchombaa on kuvailtu rohkeaksi, sanavalmiiksi ja pelottomaksi.

”Kansa luottaa minuun, koska puolustan sananvapautta ja kansalaisoikeuksia sekä Kenian perustuslakia. Olen kristitty ja luotan Jumalaan ja hänen varjelukseensa.”

Mentorointia nuorille naisille

Keskustavasemmistolainen, vuonna 2005 ruohonjuuritason kansanliikkeen pohjalta syntynyt Orange Democratic Movement (ODM) -puolue toimii nuorten naisten poliittisen uran tasoittamiseksi.

Tumma nuorehko nainen tummanruskeassa paidassa seisoo porraskäytävässä ja hymyilee
Elisabeth Yogo on ollut politiikassa 15 vuotta ja mentoroi järjestönsä kautta nuoria politiikkaan tulevia naisia. KUVA: Päivi Arvonen

”Jokaisessa Kenian 47 maakunnassa toimii ’Nuoret kapteenit’ -mentorointiohjelma, jossa politiikasta kiinnostuneita naisia valmennetaan kohtaamaan haasteita”, kertoo Elisabeth Yogo, ODM-puolueen naisjärjestön pääsihteeri.

Yogo, 40, on ollut politiikassa mukana 15-vuotta.

”Silloin, kun tulin politiikkaan puhuttiin vielä hyvin vähän naispoliitikkojen kohtaamasta seksuaalisesta häirinnästä. Nykyään naiset ovat tietoisempia siitä, että heidän on mahdollista edetä urallaan suostumatta seksiin”, Yogo sanoo.

Yogo on turhautunut siitä, että häntä tai muita naispoliitikkoja ei kutsuta TV-ohjelmiin puhumaan esimerkiksi ilmastonmuutoksesta tai taloudesta vaan lähes pelkästään vain äitiydestä, perheestä ja naiseudesta.

”Journalisteja ja mediataloja on joka lähtöön, mutta esimerkiksi minua ei kiinnosta henkilön sukupuoli vaan asia, jota hän edustaa”, kertoo Kenian johtaviin televisiokanaviin kuuluvan TV47:n juontaja George Maringa.

Hän myös arvelee, että katsojia kiinnostavat enemmän nais- kuin miespuoliset studiovieraat.

Kahdeksan vuotta TV-työtä tehnyt ja kahdet yleisvaalit journalistina seurannut Maringa tunnistaa naispoliitikkojen syytökset epätasa-arvoisesta kohtelusta mediassa. ”Useimmiten kyse on siitä, että joku poliittinen vastustaja kaivamalla kaivaa esiin vanhoja epäolennaisia yksityiskohtia, ja aina löytyy joku mediataho, joka on niihin valmis tarttumaan”, Maringa sanoo.