Marraskuun valossa
Kansalaisvaikuttajien ja yritysten viesti ilmastoneuvottelijoille on samankaltainen: kannattaa olla kunnianhimoinen.
Kansalaisvaikuttajien ja yritysten viesti ilmastoneuvottelijoille on samankaltainen: kannattaa olla kunnianhimoinen.
Sisällissodassa maineensa ryvettänyt Etiopia hakee kansainvälistä tunnustusta uudesta suunnasta.
Homoseksuaalisuus on yhä lailla kiellettyä 33:ssa Afrikan valtiossa. Professori Laura Starkin johtama tutkimushanke tuo uutta tietoa itäisen Afrikan HLBTIQ+-ihmisten tilanteesta.
Reilu kolmannes maailman maista kieltää lailla homoseksuaalisuuden eli samaa sukupuolta olevien ihmisten välisen seksuaalisen kanssakäymisen. Lait rikkovat ihmisoikeuksia ja lisäävät HLBTIQ-ihmisten riskiä joutua vainotuksi, vangituksi, ruoskituksi tai jopa tuomituksi kuolemaan.
Mistä versoo suomalainen kansalaisvaikuttaminen? Keskustelu pitkän linjan aktivistin Risto Isomäen kanssa ei kaihda suuria kysymyksiä eikä toiveikkaita tulkintoja.
Viime vuonna vain kolmisen prosenttia maailman ihmisistä eli maissa, joissa he saivat vapaasti kokoontua, perustaa yhdistyksiä ja ilmaista mielipiteensä ilman viranomaishäirintää. Vastaavasti useampi kuin kaksi kolmesta ihmisestä asui maissa, joissa yhteiskunnallinen vaikuttaminen oli lähes tai täysin kiellettyä.
Joukko suomalaisyrityksiä esitteli ratkaisujaan ratkaisujaan YK:n ilmastokokouksessa Dubaissa, yhtenä esimerkkinä ilmasta ja sähköstä tuotettu proteiini.
Zimbabwelaiset jättivät Robert Mugaben lähes 40 vuotta kestäneen valtakauden toiveikkaina taakseen kuusi vuotta sitten. Odotukset muutoksesta ovat sen jälkeen ohentuneet. Hararessa asuva toimittaja Hanne-Mari Tarvonen tapasi zimbabwelaisia opiskelijoita ja tutustui heidän arkeensa ja ajatuksiinsa tulevaisuudesta.
Sekulaarin liberalismin ja islamilaisen fundamentalismin kamppailu Bangladeshin sielusta on vetoava mutta liian yksinkertainen selitys todellisuudessa mutkikkaalle historialle.
Kun aurinko nousee Kenian pääkaupungissa, yli viisi miljoonaa nairobilaista lähtee liikkeelle. Liikennevirta on vähän kuin Nairobi itse: ristiriitainen ja kaoottinen, mutta yllättävän sujuvasti soljuva. Sitä kannattelee jaettu ymmärrys sumeilemattomuuden ja joustavuuden herkästä tasapainosta.
Afrikka kiinnostaa suomalaisia yhä enemmän. Se tuntuu tutkija Liisa Laakson elämässä.
Bayerin Turun tehdasinvestointi tukee naisten lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia globaalisti.
DJ Lulu oli ensimmäinen afrikkalainen nainen, joka soitti afrikkalaista musiikkia Helsingin yössä. Hän on nähnyt, kuinka pääkaupungin yöelämä on moninaistunut vuosien saatossa.
Ranskalainen sarjakuvapiirtäjä avaa omaelämäkerrallisissa teoksissaan näkymän Lähi-idän ihmisten arkeen.
Kauhun ja kurjuuden lisäksi Rauli Virtanen kuvaa uusimmassa kirjassaan iloa ja naurua maailman toreilla ja turuilla.
Juha Kauppisen ja Janne Torisevan teos kuvaa, kuinka luonnossa lähes kaikki liittyy kaikkeen.
YK:n väestörahaston UNFPAn pesti Zaatarin pakolaisleirillä opetti, kuinka tärkeää järjestöjohtajien ja päättäjien on saada tietoa nuorten arjen haasteista.
Sarjakuvapiirtäjä Kianoush Ramezanin tulkinta Antoine de Saint-Exupéryn maailmankuulusta Pikku prinssistä kiinnittää huomiota epäsuhtaan ilmastonmuutosta koskevien puheiden ja tekojen välillä.