Alkusyksystä Maailman terveysjärjestöstä kuului harvinaisen hyviä uutisia: Afrikka on vihdoin vapaa villistä polioviruksesta.
Tämä uutinen on ollut tuloillaan jo jonkin aikaa. Poliosta vapaaksi julistautuminen edellyttää sitä, ettei uusia tapauksia ole tullut ilmi kolmeen vuoteen. Nyt se aika on koittanut, kun viimeisenä taskuna sinnitellyt Pohjois-Nigeria on ollut poliovapaa vaaditun ajan.
”Tämä on yksi suurimmista saavutuksista terveydenhuollon historiassa”, kirjoittavat WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus ja Rotary Internationalin puheenjohtaja Holger Knaack al-Jazeeran sivuilla.
Tämä on vasta toinen kerta historiassa, kun Afrikan mantereelta kitketään virus. Edellinen oli isorokon nujertaminen 40 vuotta sitten.
* * *
Polion kitkeminen on vaatinut pitkää ja järjestelmällistä rokottamista. Se on selvästi ollut piinallista puuhaa, sillä viimeiset paikat olivat levottomat Pohjois-Nigerian nurkat, joissa Boko Haramin asemiehet pistivät rokottajille hanttiin.
Al-Jazeeran haastattelussa WHO:n polio-ohjelman koordinaattori Pascal Mkanda kertoo, että oli keksittävä nopeita keinoja rokottaa lapsia ennen kuin asemiehet tulivat paikalle. Välillä terveydenhuoltohenkilökuntaa suojasivat sotilaat, ja välillä sotilaat itse joutuivat opettelemaan rokottamisen taidot.
Oman vaikeutensa toi alueen vaikeakulkuisuus ja luottamuksen luominen, kun samaan aikaan juorukellot huhuilivat, että rokotteet aiheuttavat hiviä tai lapsettomuutta.
Ne tarinat ovat tietenkin puppua. Ikävä kyllä poliorokotteesta on ollut harmiakin, sillä se on aiheuttanut – poliota. Rokotteissa on yleensä heikennettyä tai tapettua taudinaiheuttajaa, ja polion kanssa on käynyt sellainen harvinainen juttu, että rokotteessa ollut virus on mutatoitunut ja päässyt leviämään. Tätä muuntunutta poliovirusta on vielä 16 maassa yksittäisinä taskuina, ja sen tukahduttaminen vaatii vielä oman työnsä. Villi polio elää myös edelleen Pakistanissa ja Afganistanissa, mistä se voi levitä muuallekin.
Mutta silti hieno saavutus niiltä kymmeniltä tuhansilta ihmisiltä, jotka rokotuskampanjoihin ovat osallistuneet. Tästä kerätyistä opeista on varmasti hyötyä tulevissa rokotusohjelmissa vaikeissa oloissa. Jonain päivänä sama operaatio tehtäneen koronaviruksen kanssa.
Kuva: CDC Global / CC BY 2.0