Ai autetaan omia ensin? Mutta kun minä olen Barack Obaman serkku

Eräs tyypillinen nettiperustelu kehitysyhteistyötä ja kaikenlaista ”muita kansoja” auttamista vastaan on se, että hoidetaan ensin omat asiat ja porukat kuntoon.

Avaruustähtitieteen (ei siis filmitähtitieteen) emeritusprofesosri Esko Valtaoja sanoi toimittamassani Madventuresin maailmanselitys -kirjassa, että ihmiset on tehty toimimaan pieneheköissä, noin Facebook-kaveriporukan kokoisissa laumoissa, ja lauman tulee pitää yhtä. Luulisin, että siitä kumpuaa ajatus, että omia pitää auttaa ensin.

Sellaisissa laumoissa ollaan usein enemmän tai vähemmän sukua keskenään. Kaikki ovat jonkun polven serkkuja, ja suhteet pitävät porukkaa kasassa.

Olen tehnyt historiallista romaania varten kevyttä sukututkimusta, joka saa minut yhä enemmän epäilemään kansan ja oman porukan mielekkyyttä perusteena yhtään millekään.

***

Suomalaiset ovat sekoittuneet aina, sanotaan nettirasisteille usein vastaan. Tämä on helppo todeta itsekin, kun lähtee sukututkimuksen poluille. Olen linkittänyt Geni.com-palveluun vain äidinäidin linjan, mutta jo se paljastaa paljon ja auttaa ainakin itseäni avaaman silmät sille, että lauma on aika lailla luulemaani suurempi.

Toki kohtuullisen lähisukulaiset löytyvät Suomesta: nykypoliitikoista sekä Paavo Arhinmäki että Jussi Halla-aho ovat yhdeksännen polven serkkujani, Urho Kekkonen oli 10 polven serkku, tosin yhden sukupolven päässä – eli äitini kymmenes serkku. C.G. Mannerheim oli viiden sukupolven päässä kahdeksas serkku ja Tarja Halonen äitini 12. serkku. Neljän polven päässä kahdeksas serkkuni oli Eugen Schauman.

Se Suomesta. Kun ottaa muutaman askelman kauemmas, päästään asiaan. Jos pitäisimme oikein suuret sukujuhlat (joihin myös haamut olisivat tervetulleita), paikalle voisivat saapua isoäitini 23. serkku Barack Obama, 16. serkku George W. Bush, 19. serkku Simon ”lattareiden Mannerheim” Bolívar sekä 25. serkku Brandon Lee.

Voi olla, että mummon 23. serkku Bill Cosby kannattaisi pitää kaukana boolimaljasta ja minun 25. serkustani Halle Berrystä tai mummon 15. serkusta prinsessa Madeleinesta, vaikka kyllä 25. serkku Mohammad Ali varmaankin pitäisi järjestystä yllä.

Kiikkustuolissa kirjoittelisi isoisäni 13 polvessa, kirkonmies Martti Luther.

***

Eli laumani ulottuu aika kauas. Se on mukavaa ymmärtää, sillä olen jo pitkään kokenut itseni maailmankansalaiseksi.

Olen asunut neljässä maassa kolmella mantereella. Tunnen helposti suurempaa sielunveljeyttä kenialaisen kirjailijan kuin suomalaisen skinin kanssa. Jälkeläisiä en tietääkseni ole maailmalle jättänyt.

Valtaoja on varmasti oikeassa siinä, että meidän on helpointa havaita ja ymmärtää sitä porukkaa, joka aktiivisesti häärää tässä ympärillä. Siinä se haaste onkin: kun maapallo ongelmineen ja riemuineen käy pienemmäksi, meidän pitäisi pystyä kelailemaan koko ihmislajia ”meidän” jenginä.

Siinä auttaa se mukava ajatus, että Justin Trudeau, Ché Guevara, Nikolai ”II” Romanov ja prinsessa Dianakin ovat serkkuja.

Kuvat: Wikimedia commons, Marc Nozell, Megapolis, Museovirasto, Hallaw 4, Gage Skidmore & Tara Giancaspro.

2 kommenttia on “Ai autetaan omia ensin? Mutta kun minä olen Barack Obaman serkku”

  1. Maisa Uusivuori

    Meidän pitäisi pystyä kelailemaan, kuuluu kirjoittaa. Ei: ”meidän pitää pystyä kelailla” ? Sorry. Hyvä juttu. Tuo suomen kielen virhe vain kolahtaa niin pahasti. Pääkaupunkiseudun pissiskieltä.

  2. Esa Salminen

    Hei Maisa,

    Oikeassa olet. Tavoittelen näissä teksteissä vähän kevyempää kieltä, mutta tuo oli ihan rehellinen moka. Korjasin, kiitokset.

    Esa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *