Aseyhtiö ilmoitti sulattavansa miekat ja takovansa ne tuulimyllyiksi – asialla satiiriryhmä The Yes Men

Sveitsiläinen aseyhtiö Ruag ilmoitti lehdistötilaisuudessa ymmärtäneensä, että sen tuottamat ammukset johtavat väkivaltaisuuksiin ja kuolemiin Brasiliassa, Yhdysvalloissa, Syyriassa ja myös kotimaassa Sveitsissä.

”Olemme 20 vuotta olleet paras ammusten tuottaja. Mutta kun olet paras luotien tekijä, sillä on hintansa”, yhtiön videolla kerrotaan.

”Ikävä kyllä olemme saaneet kuulla, että tuotteemme aiheuttavat sydänsurua.”

Niinpä yhtiö oli päättänyt lopettaa ase- ja ammustuotannon ja keskittyä jatkossa tuulivoimaloiden valmistamiseen. ”Aiomme ratkaista ongelmia sen sijaan, että luomme niitä”, yhtiö sanoo videolla.

* * *

Ikävä kyllä uutinen on ilkikurinen ankka, jonka takana on aktivistiryhmä The Yes Men. Ryhmällä on tapana kaapata tunnettujen brändien ja järjestöjen identiteetti ja paljastaa toimijoiden todelliset kasvot – tai ainakin paljon julkisuuskuvaa raadollisemmat kasvot.

Ryhmä tunnetaan dokumenttielokuvistaan, joissa huiputuksia esitellään. Monet heidän stunttinsa ovat käsitelleet ilmastonmuutosta ja suuritysten toimia kehitysmaissa. He ovat esimerkiksi ilmoittaneet lääkeyhtiö Dow Chemicalsin nimissä BBC:llä, että yritys alkaakin aiemman päätöksensä vastaisesti maksaa lisäkorvauksia karmean kemikaalionnettomuuden uhreille Intian Bhopalissa.

Tällaiset eettiset identiteettikaappaukset ovat yrityksille kinkkisiä, koska niiden on vaikeaa tulla julkisuteen sanomaan, että emme me aseyhtiössä ollenkaan mieti sitä, että tuotteemme aiheuttavat sydänsuruja ja kuolemaa. Tässä tapauksessa Ruag toimi hillitysti ja vain ilmoitti, että he eivät ole ilmoituksen takana eivätkä siksi kommentoi asiaa.

Silti The Yes Menin tempaukset kiinnittävät epäkohtiin huomiota ja ehkä saavat muutoksia aikaan. Tässä tapauksessa fake news on välillä good news.

Laitetaan loppuun vielä fanikuva, kun pääsin vuonna 2014 herrojen The Yes Men Are Revolting -elokuvan enskariin New Yorkissa. Kuvassa mukana myös ohjaaja Laura Nix.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *