Ei ole ilmaisia tornitaloja – vakoiliko Kiina Afrikan unionin päämajaa?

Afrikan unionissa riemuittiin, kun vuonna 2012 Kiina sai valmiiksi upean lahjan: Kiina antoi unionille hulppean päämajan Addis Abebaan.

Lehtitietojen mukaan talossa oli melkoinen Troijan hevonen: Kiina vakoilee sen tietokonejärjestelmiä. Ranskalaisen Le Monden mukaan oli huomattu, että aamuöisin suljetun talon datan käytössä oli erikoinen piikki: joka yö talon serverit lähettivät luottamukselliset tiedot Shanghaihin.

Kiinan suurlähettiläs Afrikan unionissa tosin sanoi heti, että väite on absurdi. Myös Afrikan unionin puheenjohtaja Moussa Faki Mahamat kiirehti Pekingistä käsin sanomaan, että valheita tuollainen kaikki tyynni.

“En näe, että on Kiinan etujen mukaista vakoilla”, Faki sanoi AFP:n mukaan.

Itse keksin monta syytä, miksi valtiot saattaisivat haluta vakoilla toisiaan ja kansainvälisiä yhteistyöjärjestöjä. Kiinan ja Afrikan kauppasuhteet ja neuvottelut tulevat ainakin mieleen. Missä tahansa neuvotteluissa on varmasti kiva, jos käytössä on vastapuolen kaikki tausta-aineisto. Voisi jäädä monta käytettyä autoa ostamatta, jos tiedossa olisi kaikkien entisten omistajien (ja heidän lastensa) toilalut kyseisessä kaarassa.

Kaikki Afrikan unionissakaan eivät olleet täysin vakuuttuneita, sillä he päättivät vaihtaa koko talon tietojärjestelmät. Kiinalaiset tiettävästi tarjoutuivat auttamaan niiden asennuksissa. Afrikkalaiset sanoivat ei kiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *