Kenia kieltää aasien teurastamisen – kiinalainen lääketiede uhkaa aasikantaa

Etenkin köyhemmät kenialaiset ovat riippuvaisia aaseista, mitä tulee liikkumiseen, maatalouteen ja tavaroiden kuljetukseen. Viime vuosina aaseja on teurastettu niin kovalla tahdilla, että koko populaatio on uhattuna vuoden 2023 paikkeilla, kirjoittaa Reuters.

Kysynnän takana on kiinalaiseen lääketieteeseen kuuluva ejiao, liivate, joka kansanperinteen mukaan paitsi nuorentaa, myös parantaa libidoa, kuinkas muutenkaan. Sitä saadaan keittämällä aasin taljoja.

Tai siis tietenkin kysynnän takana on kasvava kiinalainen keskiluokka, joka himoitsee myös tiikerin osia ja sarvikuonojen sarvia.

Keniassa toimii neljä kaupallista aasinteurastamoa, jotka tappavat tuhat aasia päivässä. Viime vuosina on teurastettu yli 300 000 aasia. Lisäksi aasien järjestäytynyt varastaminen on lisääntynyt kysynnän tähden.

* * *

Kysyntä vaikuttaa myös Kiinassa: sen aasikanta on romahtanut vuoden 1990 noin 11 miljoonasta noin 4,5 miljoonaan. Keniassa on BBC:n mukaan jäljellä noin 600 000 aasia. Aasinlihan ja nahkojen kaupallinen myynti sallittiin Keniassa vuonna 2012, koska Kiinassa tuotteille oli kysyntää.

Maatalousministeri Peter Munya on Reutersin mukaan käskenyt teurastamoja lopettamaan toimintansa kuukauden sisään.

BBC:lle Munya sanoi, että aasikaupan salliminen oli virhe. Mielenosoittajat hänen toimistonsa edessä sanoivat, että kun aasit tapetaan tai varastetaan, naisista tulee aaseja – eli naisten työmäärä esimerkiksi veden ja polttopuiden haussa kasvaa, kun eläimiä ei enää ole.

Aasien hyväntekeväisyysjärjestö The Donkey Sanctuary on vedonnut , että aasien teurastuksesta luovutaan kaikkialla, kunnes lääketuotannon vaikutukset aasikantoihin on tutkittu. Kenia on nyt tässä etulinjassa, ja hyvä niin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *