Onko kesälomasuunnitelmat jo selvillä? Itse ajattelin lähteä ensi kuussa kiinalaisjoukkojen sekaan Keniaan.
Kiinalaiset ovat maailman suurin matkailualan kuluttajaryhmä: vuonna 2017 kiinalaiset käyttivät matkailuun vajaat 220 miljardia euroa. Se on vähän suurempi summa kuin koko Suomen bruttokansantuote on.
Kiinalaisten matkailijoiden määrä on hurjassa kasvussa, ja kansainvälisen matkailujärjestön UNWTO:n arvion mukaan vuonna 2030 joka neljäs maailman ulkomaanmatkaaja on kiinalainen. Kiinalaisten kiinnostuksesta käydään kovaa kilpailu. Suurin osa kiinalaisista lomailee edelleen kotimaassa tai lähimaissa kuten Thaimaassa, Singaporessa ja Japanissa, mutta kun kysytään, minne he haluaisivat seuraavan pidemmän seikkailunsa suunnata, vastaus on yleensä jokin Afrikan valtio.
Strategia on Afrikassa ollut tietoinen: Afrikan maat ovat löysänneet viisumin saantia ja alkaneet markkinoida matkailua Kiinassa, kirjoittaa Quartz Africa. Kun esimerkiksi Marokko ja Tunisia alkoivat päästää kiinalaisia maahan ilman viisumia vuosina 2016 ja 2017, kiinalaismatkailijoiden määrät nousivat 378 ja 240 prosenttia puolessa vuodessa.
Kiinalaiset menevät nyt joukoittain Marokon ja Tunisian lisäksi Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Madagaskarille ja Tansaniaan.
Kiinalaisten syyt lähteä matkalle? Rannat, ruoka, viini ja historialliset kohteet. Kiinalaisia kiinnostaa Travelzoo-matkatoimiston mukaan erityisesti ”syvällinen matkailu” nopean nähtävyyksien vilkuilun sijaan. Juuri tällaisen matkailun kärjessä Afrikan valtiot ovat.
Matkailu on uusi lenkki Kiinan ja Afrikan tiivistyvissä suhteissa. Vaikka ilmastonmuutoksen vastainen taistelu ei kasvavista lentomääristä piristy, matkailu on Afrikan maille hurjan tärkeä tulonlähde. Maailmanpankin tilastojen mukaan Saharan eteläpuolinen Afrikka sai vuonna 2016 kehitysapua reilut 44 miljardia dollaria. Matkailu toi sisään 31 miljardia. Kiinanalaisten kasvava kiinnostus voi pian viedä turismin avun ohitse.
Suomikaan ei ole jäänyt kiinalaisten kasvavasta matkailusta osattomaksi. Kiinalaisten matkailu Suomeen kasvoi vuonna 2017 jopa 63 prosenttia, kertoo Markkinointi & mainonta. Suomessa kävi matkalla 241 046 kiinalaista, ja he käyttivät keskimäärin 1 262 euroa henkeä kohden. Se epäilemättä kelpaa kotimaisille matkailuyrittäjille – ja vielä enemmän sellaiset summat ilahduttavat köyhemmissä Afrikan maissa.
Toinen mahdollisesti massiivinen seuraus kiinalaisten vapaudesta matkailla on se, että Kiina itse muuttuu. The Economistin mukaan palaavat matkailijat ovat näytelleet suurta roolia Kiinan historiassa, etenkin 1800-luvulta eteenpäin. Nyt kiinalaisia matkaajia palaa maahan enemmän kuin koskaan.