Kun koronavirus levisi, monen kehitysyhteistyöntekijän täytyi ratkaista lähteäkö vai jäädä

Norjan pakolaisneuvoston työntekijä Annika Hampson joutui vaikean valinnan eteen: Pitäisikö jäädä Afganistaniin kun apua tarvittiin yhä enemmän, vai lähteäkö takaisin kotiin. Hän saattaisi itsekin olla riskitekijä, sillä ulkomaalaiset avustustyöntekijät matkustavat paljon ja tuovat ehkä mukanaan viruksia.

Hän päätti lähteä, ja kirjoittaa ajatuksistaan pidemmin YK:n The New Humanitarian -uutissivustolla.

Afganistanissa koronavirusta pidetään hänen mukaansa ulkomailta tulleena tautina, mitä se toki onkin. Donald Trump käytti ilmausta ”foreign virus”. Länsimaissa on raportoitu, että aasialaisen näköiset ihmiset ovat kokeneet rasismia koronan aikaan, ja Afrikassa valkoisia kohtaan on oltu ennakkoluuloisia ja käsketty lähtemään kotiin.

* * *

Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistyöelin ICVA julkaisi äskettäin keskustelunavaukseksi tarkoitetun raportin, jossa se peräänkuuluttaa, että humanitäärisessä työssä on nyt tärkeää vahvistaa paikallista osaamista ohjelmien pyörittämisessä, kun kansainväliset avustustyöntekijät tosiaan ovat joukoin lähteneet.

Nyt pitää olla paikallista johtajuutta ja toimintaa, koska on pakko. ICVA muistuttaa, että vuosia tästä on puhuttu ja monet ovat vähitellen siirtäneet vastuita paikalta palkatulle henkilökunnalle. Nyt se tapahtuu väkisin.

Järjestö kuitenkin muistuttaa, että tarvitaan paljon koordinaatiota ja dialogia (milloinpa kehityksessä ei tarvittaisi?), ja pitää olla tarkkana, että paikalliset kumppanit eivät joudu kohtuuttoman työtaakan alle, kun iso osa kansainvälisestä työväestä lähtee.

* * *

Länsimaalaisten expattien lähettäminen kehitysyhteistyöhön on vähän mennyttä aikaa. Suomessakin sitä tehtiin pitkään, mutta suunta on meillä ja kansainvälisesti ollut selvästi alaspäin.

On totta, että ulkopuolinen valvonta vaatii silmäpareja, ja luottamuksellista yhteistyötä ja syvempää ymmärrystä on vaikeaa luoda webinaareissa, mutta koronaviruksella voi silti olla merkitystä kehitysyhteistyön tulevaisuudelle.

Nyt kun on pakko antaa enemmän vastuuta ihmisille paikan päällä, se voi jäädä päälle. Ehkä yhä useampi asiantuntija siellä köyhissä maissa alkaa hetken päästä miettiä, että mihinhän me niitä eurooppalaisia oikeastaan tarvittiinkaan.

Kuva: Pixabay.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *