Afrikka yllättää: Tansaniassa innovoidaan kaikenlaista käsienpesukoneesta ajokoulusimulaattoriin

Kävin maaliskuussa Tansaniassa, silloin kun vielä sai liikkua vapaasti. Kyseessä oli varsin tavallinen kehitysyhteistyömatka, jossa istuttiin kokouksissa ja tavattiin kumppaneita. Mutta pääsin samalla käymään Dar es Salaamin innovaatioviikoilla, joka oli kuin pieni ja trooppinen Slush.

Pienet ja isot yritykset ja muutama järjestökin esitteli innovaatioitaan ja etsi rahoitusta.

Yksi yllättävimmistä oli nuoren insinöörin Joseph Taifa Sangan startup TISo, jota hän tosin vielä ei ollut rekisteröinyt yritykseksi. Hän oli itse suunnitellut ja hitsannut ensin käsienpesumekanismin, joka toimi jalalla polkien samaan tyyliin kuin roskapönttö, joka avaa kannen kun pedaalia painaa.

Vielä kekseliäämpi oli hänen rakentamansa autokoulusimulaattori, jossa oli ratti, vaihdekeppi ja polkimet. Kun ohjainlaitteita käytti, mekaaniset sormet painelivat laitteeseen puoliksi piilotetun läppärin ulkoisen näppiksen näppäimiä. Ruudulla pyöri Euro Truck -simulaattoripeli. Tällä saattaisi harjoitella ennen ajokokeeseen menoa, Sanga visioi.

Rattia kun kääntää, mekaniikka painaa näppäintä. Kuva: Esa Salminen

Hymyn kävijän huulille toi myös koululaisten robotiikkapaja Robotech Labs, jonka suojissa nuori mies oli 3d-tulostanut käsiproteesin, jonka idea oli, että kun käsivarteen asennettu piirilevy antaa signaalin, käsi puristuisi nyrkkiin.

Ei ehkä käyttökelpoisin proteesina, mutta varmasti inspiroivaa puuhaa teineille suunnitella.

Mekaaninen käsi ei vielä ihan toiminut. Kuva: Esa Salminen

Oli paikalla toki myös ihan kunnolla kaupallisia toimijoita. Hollantilaisilla oli puhtaan veden prepaid-automaatteja, jotka jo toimivat muualla Afrikassa, verkkoyhtiö Vodacom oli tuonut paikalle Pepper-robotin ja monet kiihdyttämöt esittelivät toimintaansa.

Virtuaalitodellisuuskin on saanut jalansijaa Tansaniassa.

Alan pioneeri maassa on OnaStories, joka tekee yhteistyötä esimerkiksi suurten yritysten ja YK-järjestöjen kanssa. Kaupunkilaiset viedään tutustumaan kyläelämään Keniassa tai istutetaan 360-videossa pikkubussiin eläytymään seksuaalista häirintää kokeneen naisen tarinaan.

Virtuaalitodellisuuden ihme. Kuva: Esa Salminen

VR-kokemus on monelle uutta Suomessakin, ja OnaStoriesin messupiste oli tietenkin koko tapahtuman yleisösuosikki. Kiehtova, uusiin maailmoihin upottava teknologia voi olla hyvä tapa levittää ihmisille tietoa esimerkiksi kestävästä kehityksestä, tasa-arvosta, terveydestä, käsien pesemisestä ja kaikesta muustakin kehityspolitiikkaan liittyvästä.

Ainakin tansanialaiset näyttivät yllättyneiltä ja ihastuneilta, mikä ei ehkä aina ole todellisuutta kehitysviestinnässä.

Ja mikä parasta: osaamista löytyy jo paikan päältä, kaikkea ei tarvitse keksiä ja kehittää Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

nginx cache is: Disabled

WP-Redis is: Disabled

Xdebug is: Disabled

Heartbeat is: Disabled

WP-Core version: 6.5.5