Rikoslaki ei kiellä suorasanaisesti orjuutta 94 maassa, kertoo Reutersin uutinen, joka pohjaa Nottinghamin yliopiston orjuustukimuksen instituutin Rights Labin tutkimukseen. Tämä tarkoittaa melkein puolia YK:n 193 jäsenmaasta.
Melkein jokaisessa maassa on jonkinlainen ihmiskauppalainsäädäntö, mutta kahdessa kolmasosassa maista ei ole lainsäädäntöä, joka kriminalisoisi modernin orjuuden eri muotoja: pakkotyötä, velkaorjuutta, pakkoavioliittoja ja lapsikauppaa.
Porsaanreiät lainsäädännössä tarkoittavat, että orjuuttamista pitää käsitellä muun lainsäädännön kautta, ja joissain tapauksissa orjuuttajat pääsevät pälkähästä, tutkijat varoittavat.
* * *
Maailmassa on noin 40 miljoonaa orjaa, enemmän kuin koskaan aiemmin historiassa. Orjuuden muodot ovat toki muuttuneet puuvillapeltojen ja bluesin laulamisen ajoista. Nykyään kyse on esimerkiksi prostituutioon pakotetuista naisista, maatalous- tai rakennustyöhön pakotetuista miehistä, lapsista hikipajoissa ja nuorista tytöistä, jotka pakotetaan naimisiin vanhempien miesten kanssa.
Orjuus on iso toimiala, joka tuottaa yli 43 miljardia euroa vuosittain. Yli kolmannes tästä tuotosta syntyy kehittyneissä maissa.
Suurin osa orjuudesta tapahtuu nykyään Afrikassa, sen jälkeen Aasiassa ja Tyynenmeren maissa. Global Slavery Indexin arvion mukaan Suomessa olisi jopa 9000 ihmistä, jotka elävät orjuudessa, ja lehtiä seuraavat tietävätkin, että ihmiskauppatuomioita annetaan aika ajoin.
Pahin tilanne on Pohjois-Koreassa, jossa on arvion mukaan yli 2,6 miljoonaa orjaa, yli 10 prosenttia maan väestöstä.
Orjuuden lopettaminen vuoteen 2030 mennessä on mukana YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa. Tällä hetkellä ei näytä siltä, että tavoite saavutetaan.
Oskari Ihalainen
Kiinnostava ja huolestuttava tieto yhtä aikaa! Olen aiemminkin kuullut, että orjia on paljon nykymaailmassa, mutta en sitä, että vain noin puolet maista on kieltänyt sen laissa. Ei todella näytä hyvältä minustakaan.
Linkki kommenttiin