Lehdet: Facebookia ei vaikuta kiinnostavan väkivallan lietsonta tai opposition hiljentäminen kehitysmaissa

Samaan aikaan kun Facebook lanseeraa uuden nimen (Meta) ja Mark Zuckerberg visioi virtuaalisesta tulevaisuudesta, sen alustaa käytetään väkivallan lietsomiseen, vihapuheeseen ja jopa kansanmurhaan yllyttämiseen. Ja Zuckerberg tietää tämän.

Facebook esimerkiksi tiesi, että sen alustaa käytettiin väkivallan lietsomiseen Etiopiassa, mutta teki asialle hyvin vähän, kertoo CNN.

Uutinen liittyy niin sanottuihin Facebookin papereihin, eli yli 10 000 sivun tietovuotoon Facebookista, jota yhdysvaltalaismedia parhaillaan perkaa.

Tietovuotaja Frances Haugen on aiemmin puhunut yleisellä tasolla siitä, että Facebook vahvistaa vihapuhetta. Uudet paljastukset yrityksen toimista kehitysmaissa ovat hälyttäviä.

Facebookin vuodettu sisäinen raportti sisällissotaa käyvästä Etiopiasta varoitti, että yhtiön toimet eivät ole riittävät, ja että väkivaltaan kehottavia viestejä pääsee seulasta läpi. Tietovuotaja Haugen totesi CNN:n mukaan, että suuri syy tietovuotoihin hänelle olikin se, miten huonosti Facebook hoitaa toimiaan Etiopian kaltaisissa maissa.

***

Facebookin algoritmit palkitsevat hyvin reaktioita saavia sisältöjä, ja firman sisäisenkin arvion mukaan Etiopiassa sisällissodan osapuolet laittavat paljon kuohuttavaa ja lietsovaa sisältöä, josta tulee helposti suosittua.

Facebook sanoo, että se on palkannut lisää moderoijia paikallisilla kielillä, mutta tietovuotojen valossa näyttää siltä, että heitä on vielä aivan liian vähän.

Näyttää siltä, että Facebook ei ole paljoa oppinut siitä, kun vuonna 2018 kävi ilmi, että Myanmarissa sen alustaa käytettiin kansanmurhan kiihdyttämiseen. Silloin Facebook myönsi, ettei se tehnyt tarpeeksi työtä väkivallan ehkäisemiseksi. Eikä ilmeisesti tee vieläkään.

***

Samoja vuotoja läpi käyvä Washington Post puolestaan paljasti, että Facebook ja erityisesti sen toimitusjohtaja Zuckerberg olivat Vietnamissa taipuneet hallituksen painostukseen.

Vietnamin hallitus oli vaatinut, että Facebookin on poistettava Vietnamin kommunistisen puolueen puoluekokouksen alla hallitusta kritisoivaa toisinajattelijoiden ja opposition tuottamaa sisältöä.

Washington Postin mukaan Zuckerberg suostui sensuuriin ja antoi Vietnamin hallitukselle käytännössä melkein täyden kontrollin siitä, mitä politiikasta Facebookissa puhutaan.

Facebook perusteli sensuuria sillä, että näin sen palvelut jatkossakin tavoittavat miljoonia ihmisiä Vietnamissa.

Vaikka Zuckerberg on puheissaan kovinkin sananvapauden ja rauhanomaisen yhteiselon puolella, näiden paljastusten valossa vaikuttaa siltä, että tietovuotaja Frances Haugen lienee oikeassa sanoessaan, että Facebookille voitot ovat ihmisiä tärkeämpi juttu.

Ja jos tuottoja tulee kaukaisista kehitysmaista, niin demokratia ja ihmisoikeudet eivät vaakakupissa juuri enää paina. Se on uuden nimen mukaisesti synkkä metataso, kun tulevaisuuden unelmahötön takana todellisuudessa vihataan, häiriköidään ja lietsotaan ihmisiä toistensa kimppuun.

Kuva: Adam Jones / Wikimedia Commons

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *