Tiedejulkaisu The BMJ kertoo pysäyttävän tiedon: rikkaissa maissa on satoja miljoonia annoksia koronarokotteita, jotka mitä luultavimmin hävitetään, koska ne menevät vanhoiksi tänä tai ensi vuonna.
Monet länsimaat ovat ostaneet koronarokotteita moninkertaisesti väestönsä määrään nähden.
The BMJ sai haltuunsa tutkimuslaitos Airfinityn analyysin siitä, kuinka paljon teollisuusmaissa on vanhenevia rokotteita tänä vuonna. Britannia esimerkiksi on hankkinut määrän, jolla annettaisiin jokaiselle yli 16-vuotiaalle seitsemän piikkiä. Briteillä jäänee tänä vuonna siis 219 miljoonaa annosta ylijäämäksi. Tästä se on luvannut lahjoittaa 30 miljoonaa annosta muihin maihin.
Ensi vuonna brittien ylijäämä voi olla jopa 421 miljoonaa annosta.
Suurin ylijäämä analyysin mukaan on Yhdysvalloilla: 1 271 miljoonaa annosta ensi vuonna. Japanilla on 361 miljoonaa, Ranskalla 300 miljoonaa ja Kanadalla 297 miljoonaa.
Samaan aikaan kehitysmailla on vaikeuksia saada ihmisiä rokotettua. Kehitysjärjestö ONEn mukaan tällä on merkittäviä seurauksia, talouden jumittamisesta työttömyyteen ja uusiin mutaatioihin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on moneen otteeseen vaatinut, että rikkaat lopettaisivat rokotteiden rohmuamisen, ja Maailman terveysjärjestö on vedonnut, että rikkaat maat eivät antaisi kolmansia rokotuksia ihmisille ennen kuin kaikki maat saavat rokotettua edes 10 prosenttia väestöstään.
* * *
Näiden rokotusten lahjoittaminen ei välttämättä ole kovin helppoa, huomauttaa The BMJ. Kun rokotteille annettiin ehdollinen myyntilupa hätätilannetta varten, niiden käyttöiäksi kirjattiin kuusi kuukautta, ja siksi niitä vanhenee kasoittain. Jos parasta ennen -päivää haluaisi pidentää, lääkeyhtiöiden pitäisi hakea siihen uutta lupaa, ja siinä on työtä. Tulevissa erissä päiväykset ovat luultavasti pidempiä.
Monissa kehitysmaissa suhtaudutaan karvaasti siihen, että länsi lahjoittaa niille vanhenevia ylijäämiä, ja ainakin Malawissa on jo ehditty tuhota julkisesti 20 000 AstraZenecan rokotetta. Julkisuudella haluttiin ilmeisesti vakuutella kansalaisille, että hallitus on vastuullinen eikä rokota kansalaisia vanhentuneilla aineilla.
Rokote-epäilyt ovat tuttuja myös monissa köyhissä maissa, ja niitä ruokkii historiallisen suuri valeuutisten ja juorujen vyöry.
Eikä rokotteita voi noin vain yllättäen dumpata johonkin köyhään maahan ja odottaa, että ne menevät hyvään käyttöön, tai edes että kylmäketju pysyy. Lahjoitukset pitää suunnitella, ja vastaanottavassa päässä pitää olla infraa ja henkilökuntaa, etteivät rokotukset mene hukkaan.
* * *
Samalla pitää tietenkin sanoa, että yksittäisen ihmisen ei pidä nirsoilla rokotusten kanssa täälläkään. En muista sanottiinko minulle lapsena ruokapöydässä, että syö nyt, Afrikassa nähdään nälkää. Toivottavasti ei.
Mutta tässä on vähän sama tilanne kuin sen kesäkeiton kanssa. Ei sitä vanhenevaa Pfizeriakaan ihan helposti saada Afrikkaan nyt siirrettyä. Silti on totta, että se minunkin jossain vaiheessa ottamani kolmas piikki on tavallaan pois jostain köyhästä maasta, jossa sitä kaivattaisiin enemmän.
Kuva: Pixabay