Maailmanpankki ilmoitti viime viikolla, että se lopettaa Doing Business -raporttinsa tekemisen. Syynä oli se, että pankki jäi kiinni lukujen kaunistelemisesta erityisesti Kiinan hyväksi, ja sen tutkimus ei täten enää ole luotettavaa.
Vuonna 2017 Kiina oli ilmoittanut, että se ei pitänyt varsin alhaisesta sijoituksestaan askelmalla 78. Lobbauskampanja näyttää olleen Maailmanpankin tilaaman selvityksen mukaan suuri, ja samaan aikaan Maailmanpankki on neuvotellut jäseniensä kuten Kiinan kanssa rahoituksestaan.
Paineet olla kiva Kiinalle olivat melkoiset, ja pankin presidentti Jim Kimin avustajat painostivat selvityksen mukaan parantelemaan Kiinan lukuja lisäämällä manner-Kiinan lukuihin poikkeuksellisesti Hongkongin tulokset.
Jim Kim oli esittänyt vakavan huolen siitä, että Kiina ei näyttänyt hyvältä raportissa. Hän oli kysynyt, miltä luvut näyttäisivät, jos myös Macaon luvut yhdistettäisiin Kiinan lukuihin. Niitä ei ollut saatavilla, mutta jo Hongkongin lisäämisellä sijoitus saatiin nousemaan kivat kahdeksan askelmaa edellisvuodesta. Ilman tätä temppua sijoitus olisi laskenut seitsemän sijaa, mikä oli saanut yhden Kimin avustajan kirjoittamaan kollegalleen, että sijoitus sai hänet kyyneliin.
* * *
Maailmanpankin silloinen pääjohtaja Kristalina Georgieva kuitenkin esti tällaisen kikkailun poliittisin syin, ja ehdotti, että Kiinan sijoitusta saataisiin parannettua selvityksen metodologiaa muuttamalla. Tutkijat löysivätkin kolme tapaa käsitellä dataa niin, että Kiinan pisteet nousisivat. Edellisvuoteen verrattuna sen sijoitus pysyisi näin sentään samana muihin nähden.
Vuoden 2020 raportistakin löytyi sittemmin lukujen manipulointia Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien hyväksi ja Azerbaidžanin haitaksi.
Pankki myös tarjosi pettyneille maille konsultointipalvelua, jotta nämä voisivat jatkossa parantaa asemiaan. Samat konsultit alkoivat pian toimia Maailmanpankissa sisäisinä lobbareina, jotta heidän neuvomansa maat pärjäisivät jatkossa paremmin.
* * *
Selvityksen mukaan raportin laatijat suostuivat muuttaman lukuja, vaikka he tiesivät ne vääriksi, sillä he eivät uskaltaneet muutakaan.
Ei ollut mitään tahoa, jonka puoleen kääntyä, jos käskyt tulevat ylimmästä mahdollisesta lähteestä. Työkulttuuri oli kuvausten mukaan vähintäänkin syvästi ongelmallinen, pahimmillaan ”henkisesti riipaiseva”.
Vääristelyä käytännössä johtanutta Simeon Djankovia alaiset kutsuivat kiusaajaksi, jonka kostoa pelättiin.
* * *
Doing Business Report on ollut maille tärkeä, sillä sen avulla houkutellaan sijoittajia.
Pankin tilaaman selvityksen valossa näyttää ilmeiseltä, että painostukseen on taivuttu, ja korkeimmalta taholta on haluttu kaunistella lukuja, jotta Kiina olisi tyytyväinen.
Jim Kim on kiistänyt olleensa asiassa aloitteellinen, mutta raportin mukaan hänen muistikuvansa ovat epäselvät, niin kuin kiusallisten paljastusten edessä on tavallista.
Myös Kristalina Georgieva on kiistänyt syytökset. Hän toimii nykyään Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajana. Simeon Djankov jatkaa työtään Maailmanpankissa.
On ymmärrettävää, että Maailmanpankki lopettaa tällaisen raportin, koska siltä on mennyt uskottavuus. Siinä mielessä ratkaisu on jopa aika lepsu. Jossain toisessa organisaatiossa tällainen vilunkipeli ja painostukseen suostuminen johtaisi irtisanomisiin johtopaikoilla.
Toivottavasti irtisanomiset eivät nyt kohdistu painostettuihin tutkijoihin, kun koko raportti lakkaa.
Raportin lopettamisesta saattaa olla myös muuta hyötyä.
Brittijärjestö Oxfam iloitsi tuoreeltaan lopettamispäätöksestä, sillä sen mukaan maat ovat vähentäneet työelämän sääntelyä ja yritysverotusta pärjätäkseen paremmin raportin vertailussa.
Kuva: Shutterstock