Maailmanpankkia syytetään ilmastotöiden jarruttamisesta – pääjohtaja sanoi vielä 2010, ettei usko ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen

Maailmanpankki halusi lyhentää ja vesittää kehityspankkien yhteistä viestiä ilmastohuippukokouksessa COP26:ssa, kirjoittaa Financial Times -lehti.

Yhdysvaltain entinen varapresidentti, ilmastoasioissa profiloitunut Al Gore sanoi lehden mukaan, että Maailmanpankkia ei ole näkynyt mukana taistelussa ja että pankki kaipaa uutta johtoa.

Maailmanpankin ja muiden kehityspankkien yhteislausuma kutistui ilmastokokouksessa neljästä sivusta kahteen, eikä se sisällä mitään konkreettisia tavoitteita eikä aikatauluja, toisin kuin vielä luonnoksessa kaavailtiin.

Lehden haastatteleman lähteen mukaan jarruna on toiminut Maailmanpankin pääjohtaja David Malpass.

”Tämä ei ole hänelle prioriteetti”, lähde sanoi.

Ei ehkä vieläkään usko ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen?

Maailmanpankki kiisti jyrkästi, että se olisi vesittänyt tekstin. Pankki myös muistutti lehdelle, että se on maailman suurin ilmastotoimien rahoittaja.

Se tosin myös tukee reippaasti fossiilisten polttoaineiden käyttöä, ja toisin kuin monet maat ja kehityspankit, Maailmanpankki ei luvannut lopettaa tätä 2022 loppuun mennessä.

Hätkähdyttävin tieto Financial Timesin uutisessa on kuitenkin se, että Maailmanpankin uudehko pääjohtaja Malpass sanoi vielä vuonna 2010, että hän ei usko ihmisen tuottaman hiilidioksidin lämmittävän Maapalloa.

Kun hän toimi Yhdysvaltain valtiovarainministerinä vuonna 2018, häneltä kysyttiin, pitäisikö kehityspankkien rahoittaa uusiutuvia energianlähteitä hiilen sijaan. Hän ei katsonut sitä tarpeelliseksi.

Ei siis mikään ihme, jos hän haluaa jarruttaa ja vesittää ilmastotoimia Maailmanpankissa.

Malpassin Maailmanpankin johtoon nimitti silloinen presidentti Donald Trump sen jälkeen, kun presidentin tytär Ivanka Trump oli kieltäytynyt isänsä tarjoamasta tehtävästä. Ilmaston kannalta Ivanka Trump olisi ollut parempi valinta, hän sentään vaikuttaa ottavan uhan vakavissaan, vaikkei saanutkaan käännettyä isänsä päätä.

Asiantuntija: Ilmastopolitiikkaan vaikuttaminen usein onnistuu

Samoihin aikoihin, kun Maailmanpankin pääjohtajaa syytettiin ilmastotoimien vesittämisestä, pankin asiantuntija Jim Anderson kirjoitti hyvän blogin siitä, miksi ilmastonmuutosta vastaan tulisi taistella myös korruption vähentämisellä.

Hänen pääpointtinsa on, että korruptio on yleistä aloilla, joilla on suuri ilmastovaikutus, kuten luonnonvarojen käytössä tai metsien hoidossa köyhissä maissa. Samaan aikaan korruption ja huonon hallinnon tähden ilmastonmuutos pääsee aiheuttamaan tuhoja, kun varautuminen on puutteellista ja tuhojen hoito huonoa.

Mielenkiintoinen huomio hänellä on, että ilmaston kannalta haitallinen lobbaus on voimakasta, ja ilmastopolitiikkaan vaikuttaminen on arkipäivää ja ihan onnistunutta myös maissa, joissa korruptio on kurissa. Korruptoituneissa maissa se on erittäin helppoa.

Vielä helpompaa maailman ilmastopolitiikkaan on vaikuttaa, jos sattuu olemaan nuivasti asiaan suhtautuva Maailmanpankin pääjohtaja. Silloin ei tarvitse avukseen korruptiotakaan.

Davis Malpassin nimitys Maailmanpankin johtoon oli meille suomalaisillekin hyvin tuttu, perinteinen poliittinen virkanimitys.

Sen myötä Donald Trumpin ilmastopolitiikka vaikuttaa maailmassa edelleen voimakkaana.

Kuva: World Bank / Simone D. McCourtie / CC BY-NC-ND 2.0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *