Nigerialaiset käyttävät opintoihin Yhdysvalloissa saman verran kuin maa saa kehitysapua

Nigerialla, tai oikeammin sen vauraammalla väestönosalla on ongelma: maan koululaitos on niin surkealla tolalla, että perheen nuoriso on paras lähettää opiskelemaan ulkomaille.

Quartz Africa uutisoi, että nigerialaisopiskelijat käyttävät yksin Yhdysvalloissa opintoihin 514 miljoonaa dollaria vuosittain. Se on Yhdysvalloille suurempi taloushyöty kuin mitä maa saa opiskelijoista, jotka tulevat Ranskasta, Saksasta tai Briteistä. Yhdysvalloissa on reilut 13 000 nigerialaista opiskelijaa. Suomalaisopiskelijoita Yhdysvalloissa on 716.

Puoli miljardia dollaria on paljon rahaa Nigerialle (tai mille vain maalle). Se on sattumalta melkein sama summa kuin Nigeria saa kehitysapua vuosittain. Asiat eivät ole täysin verrannolliset, mutta on aika kuvaavaa, että vaurastuva kehitysmaa saa puolisen miljardia apua, ja samaan aikaan sen maan keskiluokka kaivaa taskuistaan saman verran rahaa lähettääkseen lapsensa kouluun ulkomaille.

* * *

Nigeria itse käyttää koulutukseen 1,7 miljardia vuosittain, mikä on selkeästi vähemmän kuin kansainväliset suositukset osoittaisivat. Quartz African mukaan sekä koulutuksen laatu että infrastruktuuri ovat huonot ja opettajat lakkoilevat häiritsevän paljon, koska palkat ovat surkeat.

Vain joka neljäs yliopistoon haluava pääsee opiskelemaan Nigeriassa, ja kotimaisista heikoista yliopistoista valmistuvista puolet jää Quartzin mukaan työttömiksi.

Opiskelemaan lähtö onkin yksi suurimmista syistä, miksi nigerialaiset muuttavat Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Suomessa tämä ei kauheasti näy: Suomessa asuvista 2300 nigerialaisesta 284 on täällä opintojen tähden.

Ei tämä nigerialaisille välttämättä kauhean huono asia ole. Usea opiskelija palaa kotimaahan ja työllistyy veronmaksajaksi. Ideaalimaailmassa tosin perheiden ei tarvitsisi maksaa niin kauheasti lasten kouluttamisesta maailmalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *