Perustulosta erinomaiset tulokset Keniassa – selvä vaikutus talouteen

Perustulokokeilut ovat olleet kymmenisen vuoden ajan muotia kehitysyhteistyössä. Erilaisia vastikkeellisia ja vastikkeettomia rahansiirtoja köyhille on kokeiltu, ja usein ne on todettu varsin toimiviksi.

Perustulokokeiluja on tehty ainakin Intiassa, Brasiliassa ja Namibiassa, ja suoraa rahan antamista myös pakolaisleireillä Nigerissä.

Taloustieteen Nobelin saaneet Abhijit Banerjee ja Esther Duflo ovat tehneet paljon tutkimusta suorista rahansiirroista ja tulokset ovat olleet hyviä.

Usein tutkimuksissa on kuitenkin keskitytty katsomaan lähinnä autettuja ihmisiä ja verrattu heidän parantunutta tilannettaan verrokkiryhmään, joka ei ole saanut tukea. Nyt on tutkittu alan pioneerijärjestön GiveDirectlyn ohjelmien vaikutusta koko paikalliseen talouteen.

* * *

Hankkeessa GiveDirectly jakoi yli 10 000 kotitaloudelle noin tuhat dollaria kullekin kahdeksan kuukauden aikana Siayan kunnassa Keniassa.

Uutissivusto Vox kertoo, että tämä 10 miljoonaa dollaria tarkoittaa käytännössä jättimäistä elvytyspakettia, joka on noin 15 prosenttia paikallisesta bruttokansantulosta.

Tutkimuksesta ovat kirjoittaneet myös The Economist ja NPR.

Tutkimustulokset ovat lupaavat: elintaso nousi Siayan lisäksi myös lähialueilla, sillä raha alkoi pyöriä paikallistaloudessa. Elvytyksen tehokkuudesta kertoo niin sanottu kerroinvaikutus, joka Keniassa havaittiin melko suureksi. Kerroin oli 2,6 – eli jokainen annettu dollari kasvatti paikallista taloutta 2,6 dollarilla.

Taloustieteen kielellä voi sanoa, että keynesiläinen elvytys toimi hyvin Viktoriajärven lähellä Keniassa. GiveDirectly tekee vastaavaa työtä myös Kongon Demokraattisessa Tasavallassa, Liberiassa, Malawissa, Marokossa ja Ugandassa.

Apu ei Keniassa myöskään aiheuttanut merkittävää inflaatiota eikä paikan päällä esiintynyt kateutta tai mustasukkaisuutta, mitä välillä pelätään, kun vain joitakuita autetaan ja naapureita ei.

Lupaava tulos siis, tästä voi olla apua koko apusektorille, kun etsitään toimivia tapoja kasvattaa kansantaloutta.

Berkeleyn tutkijat muuten laskivat, että näin kattavan tutkimuksen tekeminen maksoi yli miljoona dollaria. Eli sitä kannattaa nyt lukea, eikä jokaisen teettää omia tutkimuksiaan.

1 kommentti on “Perustulosta erinomaiset tulokset Keniassa – selvä vaikutus talouteen”

  1. Mikko Aalto

    Nyt tieteellistä näyttöä asiasta jota monet ovat pitäneet selvänä jo pitkään.

    Itse olen yrittänyt markkinoida mallia jossa koko maailmassa jaettaisiin 100€ kuussa vanhuuseläkettä yli 70-vuotiaille, näin alkuun.
    Miljardeilla ei ole muuta vanhuuseläkettä kuin omat lapsensa. Siksi vanhuuseläkkeen aloittaminen kaikille koko maailmassa olisi yksi voimakas tekijä syntyvyyden alentamiseksi, nimenomaan alueilla joissa sekä syntyvyys että köyhyys ovat voimakkaimmillaan.

    Väestöräjähdyksen pysäyttäminen puolestaan on tärkein tekijä yhä kihtyvän ilmastomuutoksen ja sen seurauksien estämisessä.

    Maailman rahallisen varallisuuden mittakaavassa tämä olisi vieläpä hyvin helppo rahoittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

nginx cache is: Disabled

WP-Redis is: Disabled

Xdebug is: Disabled

Heartbeat is: Disabled

WP-Core version: 6.5.5