Numeroja tiskiin: Maailmassa 140 miljoonaa ilmastopakolaista vuonna 2050

Reilut 143 miljoonaa ihmistä Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa saattaa jättää pakon alla kotinsa vuoteen 2050 mennessä, jos ilmastonmuutos iskee niihin nykymenolla, kertoo Maailmanpankin äskettäin julkaisema tutkimus.

Syynä ovat ilmastonmuutoksen hiljalleen etenevät vaikutukset. Ihmiset siirtyvät kuivemmilta ja huonomman maatalousmaan alueilta – samoin kuin nousevan meriveden ja myrskyjen alta – turvallisemmille alueille ja kaupunkeihin. Köyhimmät alueet kärsivät eniten. Maailmanpankin videolla voi tutustua jo nyt ilmaston tähden kotinsa jättäneisiin.

Vuoden 2050 jälkeen muuttoliike kiihtyy entisestään, jos maailma ei saa aikaan merkittävää hiilidioksidipäästöjen laskua ja kestävää kehitystä.

140 miljoonaa ihmistä on todella paljon. Se on suurin piirtein koko Venäjän väestö, tai yhtä paljon kuin koko maailmassa on punahiuksisia ihmisiä.

Mutta peli ei ole vielä pelattu. Maailmanpankki laskeskelee, että jos päästöt saadaan kuriin ja maat saavat kehityksen kunnolla käyntiin, kotinsa jättävien määrä voi pudota jopa 80 prosentilla. Silloin enää 40 miljoonaa ihmistä etsisi elinkelpoisempia oloja.

Se on enää Puolan, Sudanin, Algerian tai Kalifornian verran porukkaa. Tai se määrä ihmisiä, jonka tällä hetkellä arvioidaan elävän orjuudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *