Kehitys-lehdessä oli hyvä juttu pandemioista. Siinä professori Simo Nikkari veikkaa, että seuraavakin pandemia alkaa lepakoista. Ratkaisu ei suinkaan ole lepakkojen hävittäminen, vaan hänestä villieläinten kaupan kielto ja rokottaminen.
Taustalla muista elämistä ihmiseen loikkivilla viruksilla on se, että väestö kasvaa ja levittäytyy uusille asuinalueille.
Nyt katseet ovat Kiinassa ja sen eläintoreissa, mutta Reutersin haastattelema tutkija Adalberto Luís Val muistuttaa, että ei se ole yksin Aasia, jossa raivataan luontoa ihmisen tieltä ja saadaan eläimet liikkeelle. Entä jos seuraava pandemia lähteekin Amazonin sademetsistä?
* * *
Kun sademetsää kaadetaan, lähtevät lepakot, hyttyset, apinat ja jyrsijät etsimään uusia koteja, ja kun samalla ihmisiä menee yhä syvemmälle metsiin, kohtaamisia syntyy. Brasiliassa on löydetty 37 Amazonin alueen virusta, jotka voivat siirtyä eläimestä ihmiseen, ja 15 niissä on mahdollisuudet aiheuttaa pandemioita. Erityisen huolissaan Val on sääskien levittämistä taudeista.
Väitöskirjatutkija João Paulo Lima Barreto sanoo samassa jutussa, että ihmiset helposti syyttävät lepakkoa, apinaa tai sikaa uusista viruksista, vaikka oikeasti syypää on ihminen itse.
Hän kuuluu tukano-alkuperäiskansaan, ja tekee väitöskirjaa shamanistisesta tiedosta. Sen mukaan syntyy epätasapainoa ja sairauksia, kun metsien, jokien ja eläinten suojelusta ei huolehdita.
Kun sademetsää kaadetaan pelloiksi ja eläimet lähtevät etsimään uusia asuinsijoja virukset mukanaan, on hyvin helppo todeta, että shamaanit ovat oikeassa. Täten uskallan lisätä, että pandemioita voidaan ehkäistä myös metsien ja biodiversiteetin suojelulla.
Kuva: Curioso Photography / Mosphotos.com