Moderni afrikkalainen musiikki on lyönyt läpi maailmalla. Yhdysvalloissa nigerialainen popmusiikki kahmii palkintoja, ja genren supertähdet ovat käyneet Suomessakin isoilla lavoilla. Tai ainakin Flow’ssa: Burna Boy viime vuonna ja Wizkid tänä vuonna.
Suomessa afrobeats-tyyliin on kunnolla miellytty äskettäin. Kun Burna Boy kävi Helsingin jäähallilla 2020, journalisti-tutkija Kim Ramstedt pani merkille, ettei mediassa huomioitu keikkaa ollenkaan. Paikalla oli sentään reilut 2000 fania. Nyt on toisin. Tänä kesänä Helsingin Sanomat teki musiikkityylistä jo laajan esittelyjutun.
Bongo flava on härskiä ja värikästä
Afrobeatsia paikoin suositumpaa Afrikan mantereella on bongo flava, joka ei vielä ole saanut mainittavaa suosiota meillä.
Itä-Afrikan moderni bongo flava -tyyli on hauskaa, härskiä, pröystäilevää, tanssittavaa ja värikästä. Sen suurin stara tällä hetkellä on tansanialainen Diamond Platnumz, oikealta nimeltään Naseeb Abdul Juma.
The Africa Report kutsuu Diamond Platnumzia Afrikan suurimmaksi supertähdeksi. Lehti huomauttaa omassa henkilökuvassaan, että Diamond Platnumzilla on itse asiassa Youtubessa komeammat numerot kuin nigerialaisilla kollegoillaan. Youtube-seuraajia on 8,1 miljoonaa kun Burna Boylla on 4,2 miljoonaa ja Wizkidillä 2,9 miljoonaa. Katselukerrat kaikilla huitelevat kahden miljardin tuntumassa.
Ja videoita sietääkin katsoa, ne ovat hulvattomia. Vaatteet vaihtuvat tiuhaan, tanssikuviot ovat hallussa ja värejä on kuin Tim Burtonin elokuvissa. Kannattaa katsoa ainakin Achii, jossa hyrisee mukana Kongon supertähti Koffi Olomide, sekä bilehitti Shu!, jossa on mukana eteläafrikkalainen nouseva tähti Chley.
Blogi jatkuu videoiden jälkeen.
Tiukaksi viritettyä autotunea swahiliksi
Jos Diamond Platnumzia vertaa Burna Boyhin, voisi veikata, että hänen musiikillaan on isommat haasteet puhutella suomalaista yleisöä. Emmekä me tietenkään ole pääasiallista kohderyhmääkään.
Itäafrikkalainen tyyli on hiukkasen vaikeampaa länsikorville. Autotune on viritetty tiukemmaksi ja rytmit ovat tunnistettavammin ”afrikkalaisia”. Kielenäkin on useimmiten swahili. Siksi voi olla, että tämä tyyli ei heti valloita koko maailmaa.
Tai ehkä sittenkin? Diamond Platnumz on nimittäin yksi tähdistä suositussa Young, Famous and African -Netflix-showssa, eikä täysin tuntematon Suomessa muutenkaan.
Kun hehkuttelin Diamond Platnumzia Tansaniassa paljon käyvälle ystävälleni, hän kertoi, että herra on käynyt ihan viime vuosina parikin kertaa Suomessa, vuonna 2021 Telakalla ja viime vuonna Kaapelitehtaalla. Keikat jäivät kyllä medialla huomiotta – niin kuin Burna Boyn keikkakin aikanaan.
Se voi kuitenkin olla päänavaus, ja kun olemme tottuneet vähän helpompaan nigerialaissoundin, on helpompi laajentaa makua bongo flavan suuntaan. Olisi hauskaa nähdä blingbling-afrikkalaisuuta ja näitä uskomattomia koreografioita suurilla lavoilla Suomessakin. Se voisi tehdä hyvää luutuneelle Afrikka-kuvastolle.
Sa saattaisi innostaa myös suomalaista musiikkikenttää. Ensi askeleet siinäkin on jo otettu, sillä Suomen Turussa on tehty jo yksi bongo flava -kappale suomeksi.
Kuva: Rasheedhrasheed / CC BY-SA 4.0