Yllättävä porukka jää ilman rokotuksia – keskituloisten maiden lapset

Rokotuksista on ollut valtava hyöty ihmiskunnalle. Isorokko on voitettu kokonaan, poliosta on otettu niskalenkki, tuhkarokon kanssa on edistytty monin paikoin. Sikotauti ja vihurirokko on voitettu Suomessa.

Maailman terveysjärjestön mukaan vain puhdas vesi on saanut aikaan parempia terveystuloksia.

Kun maailma vaurastuu, luulisi että rokotukset yleistyvät tasaisesti kansantulon kasvaessa. Vähän yllättäen näin ei olekaan. Yhdysvaltalainen julkisen palvelun media NPR kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan keskituloiset maat, kuten Brasilia, Indonesia, Intia ja Nigeria eivät anna lapsille perustason rokotteita esimerkiksi kurkkumätää ja jäykkäkouristusta varten riittävällä tavalla.

Suurin syy tähän on se, että kaikista köyhimmille maille rokotteet kustannetaan ja jaetaan yleensä kehitysyhteistyövaroin. Kun maa vaurastuu, tukea ei enää tule, mutta omat varat eivät syystä tai toisesta kanavoidu perusterveydenhuoltoon kuten rokotuksiin.

NPR:n haastattelema asiantuntija arvioi, että vuonna 2030 jopa 70 prosenttia riittämättömästä rokotetuista lapsista on keskituloisissa maissa.

* * *

Syitä sille, miksi keskituloiset maat eivät rokota lapsiaan, on monia.

Korruptio, heikko hallinto ja valtionvelka ovat yksi suuri syy. Jos talous on kuralla ja poliitikot ryökäleitä, on vaikeaa kasvattaa terveydenhuoltobudjettia.

Monet esimerkkimaat huonoista rokottajista Nigeriasta ja Angolasta Itä-Timoriin ovat lisäksi maita, joita vaivaa niin sanottu resurssikirous. Jos valtio saa rahansa isossa määrin öljystä, maakaasusta ja mineraaleista kansalaisten verojen sijaan, ei päättäjille ole merkittävää pakkoa palvella kansaa.

NPR:n haastattelema entinen Unicef-pomo Sam Agbo sanoo, että esimerkiksi Angolaa vaivaa varsin tyypillinen tapa priorisoida seksikkäitä rahoituskohteita kuten sairaaloiden rakentamista. Ehkäisevä terveydenhuolto jää suurhankkeiden varjoon.

Ja toki kuvassa on mukana rokotekammoisuus ja heikko medialukutaito. Esimerkiksi Brasiliassa lasten rokottaminen on romahtanut muutamassa vuodessa, koska rokotevastaiset kampanjat vetävät sosiaalisessa mediassa ihmisiä puoleensa. Kun koulutustaso on heikohko, sellaiseen huuhaahan lähtee moni mukaan, lastensa terveyden kustannuksella.

Tässä siis jälleen yksi syy sille, miksi kehitysyhteistyötä ja muuta kansainvälistä yhteistyötä on syytä tehdä myös keskituloisten maiden kanssa. Rokottamattomat ihmismassat ovat paitsi tragedia, myös uhka meille kaikille, jos lupaava tautien kitkentä ottaa takapakkia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *