Lue näköislehti (PDF, 2,26 MB)

NRO 4 Joulukuu 2019

Vapaalla

Vähemmistöt valkokankaalle

Uusi brasilialainen ohjaajasukupolvi on tarttunut vaikeisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin. Tai Linharesin lyhytelokuvassa kietoutuvat yhteen kysymykset hänen omasta taustastaan ja vähemmistöjen asemasta Brasiliassa.

Bitit vauhdittavat kehitystä

Digitalisaatio ei ruoki nälkäisiä mutta tehostaa kehitysyhteistyötä monin tavoin. Se pakottaa järjestöt miettimään toimintatapansa uusiksi.

På svenska

Ut bland folk

I det sovjettida Kirgizistan blev människor med funktionsnedsättning hånade och instängda på anstalter. I dag har de vuxit upp till medborgaraktivister vars åsikter också statsmakten lyssnar på.

Sarjakuva

Nyt riittää!

”Libanon, Chile, Irak, Bolivia, Ranska…”, nainen lukee lehtijuttua, jonka otsikkona on Yhteiskunnalliset levottomuudet.

Pääkirjoitus

Vain neljän sentin tähden

Chilen hallitus nosti lokakuussa metrolippujen hintoja 1,06 eurosta 1,10 euroon. Siitä alkoivat mielenosoitukset, jotka ovat jatkuneet tätä kirjoittaessa puolitoista kuukautta.  

Ajankuva

Bangladesh kulkee kaksilla raiteilla

Bangladeshissa talous kasvaa ja väki vaurastuu. Dhakassa yhä useammalla onkin varaa nauttia keskiluokkaisesta elämäntavasta: asua nykyaikaisella asuinalueella, asioida ilmastoidussa ostoskeskuksessa ja kulkea omalla autolla pääkaupungin liikenteessä. Samaan aikaan enemmistö bangladeshilaisista elää köyhyydessä maaseudulla tai kaupunkien slummeissa ja taittaa matkansa ikiaikaisilla busseilla tai junilla. Viimeisimmän kotitalouskyselyn mukaan Bangladesh on eriarvoisempi kuin koskaan.

Infografiikka

Aina vain maistuu liha

Kiinalaiset syövät sikaa, muu maailma yhä enemmän siipikarjaa. Lihankulutus kasvaa mutta aikaisempaa hitaammin ennen kaikkea vauraissa maissa.

Kolumni

Kodilla on väliä

Lasten ja nuorten kotitausta vaikuttaa oppimistuloksiin niin Suomessa kuin maailmallakin. Se lisää koulutuksen eriarvoisuutta.