Lehdenkansi, jossa oikeassa alakulmassa punainen jäänmurtaja vetää perässään erilaisten ihmisten letkaa. Lue näköislehti (PDF, 3,52 MB)

NRO 2 Kesäkuu 2024

Afganistanin opit

Kansainvälinen vakauttamis- ja jälleenrakennuspolitiikka sekä käytännöt kaipaavat uudistamista, jotta ne soveltuisivat paremmin mahdollisiin tuleviin interventioihin. Niiden mottona tulisi olla: mitä pienemmin ja vähemmin sekaannutaan, sitä parempi.

Mahtava Mekong tekee hidasta kuolemaa

Tiibetin ylängöltä Kiinasta kohti Vietnamin rannikkoa virtaavaa jokea tuhoavat pato- ja rakennushankkeet sekä jokihiekan kaivuu. Toimittaja Rauli Virtanen on seurannut vuosikymmenien ajan, miten myös ilmastonmuutos ja kalakantojen hupeneminen kurjistavat jokivarren asukkaiden arkea.

Rauha on tahdon asia

Viime syksynä edesmenneen presidentti Martti Ahtisaaren vuonna 2000 perustama konfliktinratkaisujärjestö CMI on osallistunut jo yli 50 rauhanprosessiin eri puolilla maailmaa. Uutuskirja taustoittaa rauhanvälityksen arkea ja mahdollisuuksia ennen ja nyt.

Sattuman sanelemaa

Köyhän perheen poika ja vauraan mahtisuvun tytär ratkovat tahoillaan elämänsä haasteita, kunnes Nigerian rujo todellisuus törmäyttää heidät toisiinsa traagisin seurauksin.

Lukutaito jättää jäljen

YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan 129 miljoonaa tyttöä ei pääse vieläkään opintielle, vaikka koulutus kiistatatta hyödyttää niin tyttöjä itseään kuin heidän yhteisöjäänkin. Luku- ja kirjoitustaitoiset tytöt päätyvät harvemmin lapsimorsiammiksi ja osaavat huolehtia omasta ja läheistensä terveydestä.