Puhdasta energiaa 100 000:lle

​Ruandalaisperhe tekee tavallisia ilta-askareitaan otsalamppujen valossa. Jokin on kuitenkin muuttunut: lamput toimivat nyt kertakäyttöpattereiden sijaan aurinkoenergialla.

Nuru Energy toi puhtaan energian yli 100 000 talouden saataville Ruandan maaseudulla vuosina 2014–2016. Saavutuksen salaisuus piilee yhteiskulutukseen perustuvassa mallissa. Siinä paikalliset pienyrittäjät omistavat aurinko- tai liike-energialla toimivan latauspisteen, jonka tuottamaa energiaa muut kyläläiset voivat ostaa. Kun jokaisen ei tarvitse hankkia omaa kallista aurinkopaneelia, on kestävä energia entistä useamman ulottuvilla.

Lisäksi Nuru myi ihmisille uudelleenladattavia LED-lamppuja reilusti tavallista halvemmalla, jolloin noin 80 prosentilla perheistä oli niihin varaa. Loput lamppujen markkinahinnasta katettiin latauspisteen tuloista. Pisteellä voi ladata muun muassa LED-lamppuja ja kännyköitä. Nuru sai tukea työlleen Suomen rahoittamalta energia- ja ympäristöohjelmalta EEPiltä. Vuosina 2010–2017 EEP tarjosi puhtaan energian yli 900 000 kotitaloudelle eteläisessä Afrikassa. Määrä vastaa koko Suomen väestöä.

Kuva: Nuru Energy, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *