Hyvää syntymäpäivää, herra presidentti!

sarjakuva_assoumaniRuandan presidentti Paul Kagame täytti lokakuussa 59 vuotta. Hän on hallinnut itäafrikkalaista pikkuvaltiota yli kolmasosan elämästään, ensin sotilasjohtajana ja vuodesta 2000 kansan valitsemana presidenttinä. Vuoden 2010 presidentinvaaleissa Kagame sai 93,08 prosenttia äänistä.

Kagame jatkanee presidenttinä vielä pitkään. Ruandalaisten äänestäjien ehdoton enemmistö päätti viime vuonna, että Kagamen ei tarvitse tyytyä kahteen presidenttikauteen vaan hän voi asettua ehdolle myös vuoden 2017 vaaleissa. Näin hän on luvannut myös tehdä.

Ruandalainen pilapiirtäjä Ndarama Assoumani kuvaa osuvasti ruandalaisten suhdetta presidenttiinsä. Piirroksessa nainen kysyy toiselta, muistaako tämä päivänsankarin nimen.

”Toki”, nainen vastaa.

”Kansakunnan isä ja Mies ylitse muiden.”

Harva kiistää Kagamen ansiot ruandalaisten elinolojen parantajana. Assoumani kuitenkin muistuttaa Cartoon Movement -verkkosivuston haastattelussa, että henkilönä Kagame on tabu. Assoumani kertoo, että lakiin kirjaamattoman käytännön mukaan presidentin kuvia ei saa julkaista ilman hänen kansliansa lupaa.

Assoumani on saanut nimettömiä puhelinsoittoja, joissa häntä on kehotettu välttämään presidentin kuvaamista pilapiirroksissaan. Muita kartettavia aiheita ovat Ruandan hallitus ja turvallisuustilanne.

TEKSTI TIINA KIRKAS