USA jäädytti 2–4 miljardia dollaria kehitysapua

Yhdysvalloista kiiri jälleen huolestuttavia uutisia kehityspolitiikan tiimoilta.

Donald Trumpin hallinto on jäädyttänyt suurimman osan sen kongressin hyväksymistä kehitysapurahoista, kertoo CNN. Rahat pysyvät jäissä kunnes niiden käyttö on selvitetty.

Uutistoimiston haastattelemien lähteiden mukaan puhutaan noin 2–4 miljardista dollarista. Rahaa vaille jäävät tällä erää kansainväliset järjestöt, rauhanturvaaminen, huumevalvonta, globaali terveys, ulkomaisten asevoimien tukeminen ja yleiset avustukset Euroopan köyhille maille, Euraasian alueelle ja Keski-Aasialle.

CNN:n mukaan hallinto saattaa ehdottaa rahojen kanavoimista toisiin tarkoituksiin tai rahoituspäätösten perumista.

Koko Yhdysvaltain virallista kehitysyhteistyötä päätös ei koske. Se on vuosittain noin 34–35 miljardin dollarin luokkaa, eli nyt puhutaan 5–10 prosentin osuudesta.

* * *

Jäädytettyjen ohjelmien joukossa on sellaisia, joita Trumpin hallinto on pitänyt tuhlailevina tai sellaisina, että ne eivät tue Yhdysvaltain etuja maailmalla. Mukana on CNN:n mukaan esimerkiksi aurinkopaneeleja Karibialla, avaruusohjelma Pakistanissa ja jalkapallokenttiä Guatemalassa.

Avaruusohjelmat ja jalkapallokentät kuulostavatkin äkkiseltään vähän erikoisilta kehitysavun kohteelta, mutta toki ne ovat paikallisen elinkeinoelämän ja kulttuurin tukemista. Aurinkopaneelit taas ovat mitä mainioin avun kohde, mutta Trumpin hallinto ei ole perinteisesti suhtautunut lämpimästi uusiutuvaan energiaan.

Kongressi aikoo tapella rahojen poisviemistä vastaan. Yhdysvalloissa ollaan poikkeuksellisen itsekkäitä avun suhteen – kaiken pitää palvella maan etuja jollain tavalla. Apua tullaankin siellä varmasti puolustamaan sillä, että se varjelee Yhdysvaltain poliittisia, taloudellisia ja turvallisuuteen liittyviä intressejä.

Se, että köyhyys vähenee ja ilmastonmuutos hidastuu, tuntuu heikäläisessä retoriikassa olevan positiivinen sivuhuomio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *