Teksti Aija Salovaara, Suomen Punainen Risti

Kestokuukautissiteet parantavat tyttöjen elämää Sierra Leonessa

Kankainen kestoside parantaa sierraleonelaisten tyttöjen terveyttä ja arkea ja hälventää häpeää kuukautisista. Suomen Punaisen Ristin tukema hanke opettaa nuoria valmistamaan kestositeitä ja käyttämään niitä oikein.

Länsi-Afrikan Sierra Leone on yksi maailman köyhimmistä maista, jota ovat viime vuosikymmeninä koetelleet sisällissota, Ebola ja koleraepidemiat ja mutavyöry. Maan äitiys- ja lapsikuolleisuusluvut kuuluvat maailman korkeimpiin ja pääsy kelvollisen terveydenhuollon piiriin on suuri haaste.  

Suomen Punainen Risti tukee naisten ja tyttöjen asemaa parantavaa hanketta kuudessa piirikunnassa. Konkreettinen esimerkki työstä on hygieniakoulutus, jossa nuoria naisia on opetettu valmistamaan kestoterveyssiteitä. Ne  parantavat tyttöjen elämänlaatua monin tavoin.

”Ennen käytin mitä tahansa kangaskappaletta suojatakseni itseäni kuukautisten aikana”, kertoo Bo-nimisessä piirikunnassa, Sierra Leonen eteläisessä osassa asuva, 18-vuotias Mariama Mangay.

”Kuivasin kankaan ja käytin sitä uudelleen. Se aiheutti tulehduksia ja kangas oli myös epämukava käyttää.”

Mariama Mangay ja kestoside; KUVA: Aino Väänänen, Suomen Punainen Risti.

Koulutuksessa Mariama oppi valmistamaan kestositeitä ja pesemään ja kuivamaan ne oikeaoppisesti. Uudet siteet ovat hygieenisempiä kuin aikaisemmat ja auttavat liikkumaan julkisilla paikoilla vapaammin: kestoside on huomaamaton toisin kuin entinen kangasviritelmä.

”Aiemmin, kun menin kouluun, kaikki tiesivät, jos minulla oli kuukautiset. Se teki oloni tosi epämukavaksi”, Mariama selittää.

”Kestositeen ansiosta pystyn liikkumaan paljon huolettomammin. Nukkuminenkin on näiden kanssa mukavampaa.”

Kestosidekoulutuksiin osallistuneet tytöt kuten Mariama itse ovat opettaneet siteiden valmistamisen myös monille muille yhteisön naisille.

Kaivon läheisyys on myös turvallisuutta

Suomen Punaisen Ristin tukema hanke on myös alueen kyliin kaivoja ja vessoja käsienpesupisteineen.

 Pujeuhunin piirikunnassa, Blama-nimisessä yhteisössä asuva 14-vuotias Safiyatu Feika kertoo, että ennen kuin koulussa oli vessat ja kylässä kaivo, tytöt joutuivat hakemaan vettä hyvin kaukaa joelta.

”Veden kantaminen vei paljon aikaa ja olin sen takia usein myöhässä koulusta”, Safiyatu sanoo.

”Ja kuukautisten aikana emme pystyneet huolehtimaan itsestämme, vaan meidän piti kävellä kotiin peseytymään kesken koulupäivän. Menetimme paljon oppitunteja sen vuoksi.”

Nyt puhdasta vettä on helposti saatavilla. Se, että vesi on lähellä, on vähentänyt sairauksia ja lisännyt turvallisuudentunnetta.

”Minua ja koulukavereitani pelotti usein hakea vettä joelta. Pelkäsimme, että metsässä joku hyökkää kimppuun ja ahdistelee. Joskus vanhempani lähtivät turvaksi mukaan. Nyt tunnen oloni vapaammaksi.”

Safiyatu kertoo nauttivansa koulunkäynnistä ja tähtäävänsä yliopistoon saakka.

”Haluaisin opiskella lakia, sillä tykkään puolustaa ihmisiä.”