13.12.2019

Bangladesh kulkee kaksilla raiteilla

Bangladeshissa talous kasvaa ja väki vaurastuu. Samaan aikaan enemmistö maan väestöstä elää köyhyydessä maaseudulla tai kaupunkien slummeissa. Bangladesh on eriarvoisempi kuin koskaan.

Jatka lukemista
21.05.2019

Musta kulta palaa

Lukuisat mongolialaiset hankkivat elantonsa maan alla ja henkensä uhalla. Laittomissa hiilikaivoksissa työskentelee jopa 2 500 henkeä.

Jatka lukemista
21.03.2019

Kotiapulaisten mitta täyttyi Mosambikissa

Pitkiä työpäiviä huonolla palkalla vailla taukoja. Väkivaltaa, pelkoa ja huolta kotona yksin olevista lapsista. Mosambikilaiset kotiapulaiset perustivat liiton turvaamaan oikeuksiaan. Heidän äänenään on pääsihteeri Maria Joaquin.

Jatka lukemista
13.12.2018

Kokot roihusivat Meskel-juhlassa

Syyskuun lopussa ympäri Etiopiaa vietettävän ortodoksikristittyjen Meskel-juhlan taustalla on vanha kristillinen legenda, jonka mukaan Rooman keisarin Konstantinus Suuren äiti Pyhä Helena löysi vuonna 326 Jerusalemista ristin, jolle Jeesus oli kolme vuosisataa aikaisemmin naulittu. Pyhälle Helenalle oli näyssä kerrottu, että jos hän sytyttäisi kokon, siitä nouseva savu johdattaisi hänen paikalle, johon alkuperäinen risti oli haudattuna. TEKSTI ALEKSI VIENONEN KUVAT MVPHOTOS […]

Jatka lukemista
27.09.2018

Jalkapallohuuma näkyi ja kuului Keniassa

Jalkapallo on Afrikan mantereen ylivoimaisesti seuratuin urheilulaji. Kuvasarja Keniasta sukeltaa kenialaiseen jalkapallokulttuuriin. Syrjäisimmistäkin maan kolkista löytyi kesän MM-kisojen aikana paikka, jonne väki kerääntyi television ääreen. Afrikkalaisen jalkapallon taso nousi 1970-luvulla niin paljon, että jalkapallolegenda Pelé ennusti, että Afrikan maa voittaa jalkapallon MM-kisat vielä ennen vuosituhannen loppua. Ennuste odottaa yhä toteutumistaan. Vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoissa mukana olleet […]

Jatka lukemista
28.05.2018

Madagaskarin vaniljan karvas sivumaku

Neljä viidesosaa maailman vaniljasta tuotetaan Madagaskarilla Afrikassa. Riisto, lapsityö ja rikollisuus antavat sille ikävän sivumaun. KUVAT JESPER KLEMEDSSON TEKSTI BENGT SIGVARDSSON Kirjoittaja on ruotsalainen vapaa toimittaja. Ruotsin kielestä suomentanut ja toimittanut Tiina Kirkas. Suomennoksessa on käytetty lähteenä Luonnontieteellisen keskusmuseon verkkopalvelua luomus.fi.

Jatka lukemista
14.12.2017

Somaliaa raivataan miinoista

Vuosikymmeniä kestänyt sisällissota jatkuu Somaliassa paikoin edelleen. Samaan aikaan rauhallisissa osavaltioissa maata raivataan takaisin pelloiksi, laitumiksi ja kouluteiksi. Brittiläinen HALO Trust -järjestö on raivannut miinoja Somalimaassa vuodesta 1998 lähtien. Työ valmistuu parin vuoden kuluessa.

Jatka lukemista
28.09.2017

Hetki ilmassa

Etiopian Addis Abebassa nuoret rullalautailevat kaduilla, teillä ja nyt myös maan ensimmäisessä skeittipuistossa. Harrastus leviää hyvää vauhtia pääkaupungista maaseudun pikkupaikkakunnille. 

Jatka lukemista