28.05.2018

Madagaskarin vaniljan karvas sivumaku

Neljä viidesosaa maailman vaniljasta tuotetaan Madagaskarilla Afrikassa. Riisto, lapsityö ja rikollisuus antavat sille ikävän sivumaun. KUVAT JESPER KLEMEDSSON TEKSTI BENGT SIGVARDSSON Kirjoittaja on ruotsalainen vapaa toimittaja. Ruotsin kielestä suomentanut ja toimittanut Tiina Kirkas. Suomennoksessa on käytetty lähteenä Luonnontieteellisen keskusmuseon verkkopalvelua luomus.fi.

Jatka lukemista
14.12.2017

Somaliaa raivataan miinoista

Vuosikymmeniä kestänyt sisällissota jatkuu Somaliassa paikoin edelleen. Samaan aikaan rauhallisissa osavaltioissa maata raivataan takaisin pelloiksi, laitumiksi ja kouluteiksi. Brittiläinen HALO Trust -järjestö on raivannut miinoja Somalimaassa vuodesta 1998 lähtien. Työ valmistuu parin vuoden kuluessa.

Jatka lukemista
28.09.2017

Hetki ilmassa

Etiopian Addis Abebassa nuoret rullalautailevat kaduilla, teillä ja nyt myös maan ensimmäisessä skeittipuistossa. Harrastus leviää hyvää vauhtia pääkaupungista maaseudun pikkupaikkakunnille. 

Jatka lukemista
25.05.2017

Myanmar: Koulutuksen mallioppilaaksi

Vain Laos pärjää Myanmaria huonommin Aasian koulutusvertailussa. Valtionkansleri Aung San Suu Kyin hallitus haluaa nyt uudistaa koulutusjärjestelmän. Yksi tärkeimmistä tehtävistä on nykyaikaistaa opettajankoulutus.

Jatka lukemista
16.03.2017

Yksi Afrikka

Rotusortohallinnon aikana valkoinen väestö asutti Yeovillen kaupunginosaa Johannesburgin keskustassa. Kun valta vaihtui, alueelle muutti mustia eteläafrikkalaisia kaupungin laitamilta ja maaseudulta. Tänään Yeovilleen suuntaavat afrikkalaissiirtolaiset eri puolilta mannerta. Kaupunginosasta on muotoutunut Afrikka pienoiskoossa.

Jatka lukemista
14.12.2016

Nepal: Kathmandu toipuu maanjäristyksestä

Huhtikuussa 2015 maa järisi Nepalissa lähes kahdeksan magnitudin voimalla. Maanjäristyksen keskus oli noin 80 kilometriä maan pääkaupungista Kathmandusta. Nyt Kathmandun laakso on yhtä suurta rakennustyömaata.

Jatka lukemista
23.09.2016

Vapauden tuolla puolen

Iranin nuoret luovivat islamilaisen valtion säännöissä ja haaveilevat vapaudesta elää tavallisen nuoren elämää. KUVAT JONAS GRATZER / TEKSTI IVAR ANDERSEN

Jatka lukemista
17.06.2016

Vieraalla maalla

He rakentavat, siivoavat, pyykkäävät ja poimivat appelsiinit. Moni työ jäisi tekemättä ilman maailman 150 miljoonaa vierastyöläistä.

Jatka lukemista
22.03.2016

Aina vain enemmän kaupunkilaisia

Ihmiset keskittyvät kaupunkeihin. Maailmassa on 34 megapolia, joissa asuu yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Vuonna 2050 kaksi kolmesta maailman ihmisestä asuu kaupungissa. Tällä hetkellä kaupunkilaisia on hieman yli puolet väestöstä. Nopeimmin kasvavat alle miljoonan asukkaan kaupungit Aasiassa ja Afrikassa. YK arvioi, että vuoteen 2050 mennessä kolmasosa kaikista uusista kaupunkilaista asuu Kiinassa, Intiassa ja Nigeriassa. Kaupungit houkuttavat […]

Jatka lukemista