Edgardo Ayala/Inter Press Service IPS

El Salvadorin jengiratsiat piinaavat myös sateenkaariväkeä

Keski-Amerikassa sijaitsevassa El Salvadorissa on kohta vuoden ajan käyty poikkeustilan turvin taistelua rikollisjengejä vastaan. Yli 60 000 ihmistä on pidätetty epäiltynä osallisuudesta rikollisjengien toimintaan.

Osa sateenkaarijärjestöjen edustajista epäilee, että poliisi on poikkeustilan varjolla ahdistellut ja jopa pidättänyt ilman todellista syytä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia.

”Näitä vihatapauksia on tiedossa, mutta kansalaisjärjestöt ovat nyt hyvin vaiteliaita poikkeustilan aiheuttaman pelon vuoksi”, San Salvadorissa toimivan Cultura Trans -järjestön nimettömänä haastateltu aktivisti kertoo.

Järjestö edustaa sateenkaari-ihmisiä eli HLBTIQ-ryhmään kuuluvia. Kirjainyhdistelmä viittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja kattaa homot, lesbot, biseksuaalit, transihmiset, intersukupuoliset ja queerit.

Suuret määrät jengiläisiä pidätetty

El Salvadoriin julistettiin poikkeustila viime vuonna 27. maaliskuuta, jolloin presidentti Nayib Bukelen hallitus aloitti taistelun rikollisjengejä vastaan. Poikkeustilaa on sen jälkeen jatkettu kuukausi kerrallaan, viimeksi 14. helmikuuta.

Pahamaineiset rikollisjengit, jotka tunnetaan myös nimellä mara, ovat terrorisoineet maata jo vuosikymmenten ajan. El Salvadorissa on 6,7 miljoonaa asukasta ja rikollisjengien jäseniä arvioidaan olevan 60 000–70 000.

Tammikuun lopulle tultaessa El Salvadorissa oli poikkeustilan varjolla pidätetty 61 300 oletettua jengien jäsentä, joista 3 300 myöhemmin vapautettiin. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan pidätettyjen joukossa oli siihen mennessä noin 40 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvaa.

Järjestöille tuli viime vuonna yli 7 400 valitusta El Salvadorin mielivaltaisista pidätyksistä ja muista väärinkäytöksistä, kuten esimerkiksi pidätettyjen kidutuksesta. Vankeudessa menehtyi 90 henkeä.

Pidätyksiä lisäsivät kansalaisilta tulleet vihjeet, joita varten hallitus perusti puhelinlinjan.

Ihmisoikeuskomissio perää kansalaisoikeuksien toteutumista

Yleisamerikkalainen ihmisoikeuskomissio ilmaisi marraskuussa huolensa siitä, että El Salvadorin viranomaiset jatkoivat poikkeustilan nojalla joukkomittaisia ja mielivaltaisia pidätyksiä. Komissio vaati valtiota takaamaan kansalaisille oikeudet ja vapaudet, jotka on kirjattu Amerikan ihmisoikeussopimukseen.

Poikkeustila heikentää syyttäjän mahdollisuuksia tutkia tapauksia, arvioi William Hernández, joka johtaa vuonna 1994 perustettua Entre Amigos -sateenkaarijärjestöä.

William Hernández johtaa vuonna 1994 perustettua Entre Amigos -järjestöä, joka ajaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Kuva: Edgardo Ayala/IPS. 

Hänen mukaansa pidätysprosessissa jää täysin pimentoon kenen ilmiannon ja tietojen pohjalta pidätys tapahtui tai kuka tapausta tutki.

Hallitsevan Nuevas Ideas -puolueen edustajat ovat puolestaan vakuuttaneet, että kansalaisoikeuksia rajoitetaan, kunnes ”viimeinenkin jengiläinen on pidätetty.”

Tapaus Alessandra

El salvadorilainen Cultura Trans -aktivisti kertoo, että järjestöön kuuluva Carlos-niminen 32-vuotias homoseksuaali ja ihmisoikeusaktivisti on ollut pidätettynä heinäkuusta asti. Syynä on se, että Carlos osoitti mieltään aiemmin pidätetyn sisarensa Alessandran puolesta.

Alessandra, 18, on transnainen, ja hänet pidätettiin toukokuussa ratsiassa San Salvadorin pohjoisosan köyhällä alueella. Pidätyksen syyksi kerrottiin se, ettei Alessandralla ollut henkilötodistusta.

Molempia sisaruksia on syytetty kuulumisesta laittomiin ryhmiin, mikä viittaa rikollisjengeihin tai niiden yhteistyökumppaneihin. Ryhmiin kuuluminen riittää poikkeustilan aikana pidätyksen syyksi. Carlosille vaaditaan 20 vuoden vankeustuomiota.

HLBTIQ-yhteisössä epäillään, että sen jäseniä on saatettu pidättää varsinkin maaseudulla enemmän kuin tietoon on tullut.

”Vaikka maa on pieni, syrjäisillä seuduilla voi olla näkymättömäksi jääviä tapauksia. Ihmisiä, jotka eivät ole olleet yhteyksissä kansalaisjärjestöihin”, Diké-järjestön aktivisti ja transnainen Catalina Ayala sanoo.

Hän kertoo, ettei ole henkilökohtaisesti kohdannut viranomaisten taholta transfobiaa San Salvadorin kaduilla kulkiessaan eikä hänen järjestöllään ole tiedossa Alessandran kaltaisia tapauksia. Niitä voi kuitenkin olla, hän myöntää.

”Minusta on myönteistä, että viranomaiset pidättävät jengiläisiä. Mutta ei saa pidättää niitä, joilla ei ole mitään tekemistä rikollisuuden kanssa tai jotka kuuluvat sateenkaari-ihmisiin”, hän pohtii.

Latinalaisessa Amerikassa murheenkryynejä ja edistystä

International Rescue Committee -järjestön pohjoisen Keski-Amerikan aluejohtaja Meg Galas sanoo, että taloudellisten ongelmien ja ilmastonmuutoksen seurausten lisäksi alueella kärsitään yltyvästä väkivallasta. Se on usein sukupuolittunutta ja kohdistuu naisiin, lapsiin sekä sateenkaari-ihmisiin.

”HLBTIQ-ihmiset ovat niin suuressa vaarassa, että he joutuvat usein jättämään kotinsa ja perheensä pelastaakseen henkensä. Esimerkiksi Hondurasissa kuoli väkivaltaisesti yli 400 yhteisön jäsentä vuosina 2009–2021”, sanoo Galas.

Kuvan pari osallistui Pride-kulkueeseen El Salvadorin pääkaupungissa San Salvadorissa ennen viime maaliskuun lopulla alkanutta poikkeustilaa, joka jatkuu yhä. Kuva: Edgardo Ayala/IPS

Valtaosa Latinalaisen Amerikan maista on laillistanut samaa sukupuolta olevien aikuisten väliset suhteet. Bolivia, Ecuador, Kuuba ja Meksiko ovat kirjanneet HLBTIQ-ihmisten oikeudet perustuslakiin. Myös monissa muissa alueen maissa perustuslaki antaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suojaa syrjinnältä.

Samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksyttiin ensimmäisenä Argentiinassa vuonna 2010. Nyt liittoja on solmittu siellä jo yli 20 000. Brasilia ja Uruguay sallivat liitot vuonna 2013, Kolumbia teki samoin vuonna 2016, Ecuador vuonna 2019 ja Costa Rica vuonna 2020. Meksikossa korkein oikeus julisti vuonna 2019, että homoliiton kieltäminen on vastoin perustuslakia. Chile taas laillisti liitot keväällä vuonna 2022.

Käännös: Milla Sundström/IPS