Tiina Kirkas

Intiassa naiset voivat myös yllättää

Siru Auran esikoisromaanissa Myötäjäiset kolmen naisen tiet risteävät bangalorelaisen naisjärjestön ulkoterassilla. Vauhdikas juoni vie mukanaan heidän elämänsä suruihin mutta myös iloihin.

Kirjan kannessa naisen kasvoista näkyvät silmä, jonka alla tulilieskoja.
Siru Aura. MYÖTÄJÄISET. STRESA, 2022.

Anu on suomalainen antropologi, joka matkustaa vuonna 2000 Intian Bangaloreen hakemaan aineistoa väitöskirjaansa. Intiassa lainsäätäjät ovat vastikään kieltäneet morsiamen perheeltä perittävät myötäjäiset, ja Anu haluaa tutkia, miten tämä vaikuttaa naisten asemaan uudessa perheessään ja muutenkin yhteiskunnassa.

Anu on pakannut reppuunsa nauhurin ja vihon, johon hänen on tarkoitus kirjata havaintojaan ja mietteitään kenttätyönsä aikana.

Taarini on puolestaan bangalorelainen nuori nainen ja perheensä vanhin lapsi. Englannin kielen taitoisena hän pääsee töihin yhdysvaltalaiseen terveysalan yritykseen pikakirjoittajaksi. Hän ei haikaile avioliittoon vaan keskittyy ansaitsemaan – ja pikkusiskoonsa, parhaaseen ystäväänsä.

Kun vääjäämätön kosinta kuitenkin tapahtuu, Taarinin ja hänen perheensä elämä muuttuu peruuttamattomasti.

Anun ja Taarinin elämät risteävät Rathamman perustaman naisjärjestön ulkoterassin sohvalla, ja kaikki naiset joutuvat katsomaan toisiaan ja myös itseään uusin silmin.

Siru Aura on intialaisten naisten avioerokokemuksista väitellyt antropologi, joka työskentelee nykyisin Suomen Punaisen Ristin viestintäpäällikkönä. Myötäjäiset on hänen esikoisromaaninsa, jossa antropologin koulutus näkyy tarkkoina havaintoina intialaisesta arjesta sekä uskonnollisista ja kulttuurisista rituaaleista.

Kirja on myös vauhdikas juonitarina, joka kuvaa osuvasti intialaisen naisen elämän moninaisuutta ja yllätyksellisyyttä. Samalla se hymähtelee ulkomaalaisen tutkijan usein naiiveillekin oletuksille oman työnsä ainutlaatuisuudesta ja merkityksestä paikallisille tutkimuskohteille ja yhteisöille.

Lue lisää: Intialaisen yhteiskunnan ruumiinavaus – esittelyssä dokumenttiromaani kahden teinitytön kuolemasta Intian maaseudulla

Lue lisää: Kun koti on kaikkialla mutta ei missään